Етапът към Еверест "Стъпката на Хилари" е непокътнат, твърдят непалските шерпи

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 май 2017 в 10:24 12290 0

„Стъпката на Хилари”

От Непал отричат ​​съобщенията на алпинисти, че известната част от пътя към Еверест, наречена „Стъпката на Хилари” се е срутила при мощното земетресение през 2015 г., съобщи CNN.

Опитният алпинист Тим Моздейл (Tim Mosedale) заяви. че е видял със собствените очи срутването по време на изкачването си миналата седмица. Той разказва,е минал в близост до „Стъпката на Хилари” на 16 май и всичко, което е останало са няколко блока, "всеки от които с тегло няколко тона", които представляват заплаха за алпинистите. 

Мястото е кръстено на Едмънд Хилари, първият алпинист, покорил връх Еверест. „Стъпката на Хилари” се смята за последна проверка за издръжливостта на катерачите, устремили се към най-високия връх в света. 

Огромната скала е силно наклонена, обяснява Моздейл. "Подозирам, че ако някой се опита и се изкачи на скалите и отломките, "стъпката" ще се задвижи. Тя вероятно е нестабилна и може да бъде опасна за всеки, който е по-долу. Ето защо смятам, че тази област трябва да се избягва".

Но Гианендра Шреста (Gyanendra Shrestha), президент на непалската Асоциация по алпинизъм, оспорва предположението на Моздейл, че "стъпката на Хилари" е разрушена.

"Това е фалшив слух, - заяви той. - Когато се появи тази новина, аз проверих от шерпи, алпинисти и длъжностни лица - „Стъпката на Хилари” е непокътната" . Повърхността на скалата е покрита с "огромно количество сняг, вероятно затова изглежда, че се е сринала" - обяснява Шреста. 

Шреста заяви, че стъпката е изцяло покрита със сняг, така че "е по-лесна за катерачите".

Този сезон 375 алпинисти са получили разрешение да изкачат Еверест. Това е най-голям брой регистрирани, откакто върхът е изкачен за първи път през 1953. Миналият уикенд на Еверест загинаха трима души.

Христо Проданов е първият българин, изкачил връх Еверест през 1984 г., но загива спускайки се обратно към базовия лагер.

Преди два дни българският алпинист Атанас Скатов изкачи Еверест. Скатов стъпва на най-високия връх за втори път. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !