Ето как летят змиите (видео)

Учените уловиха вълнообразното движение на райските змии, планиращи от дърво на дърво

Ваня Милева Последна промяна на 30 юни 2020 в 00:00 4673 0

Райските дървесни змии вълнообразно движат телата си, докато се носят в небето, за да не падат, съобщават учените. Кредит: Jake Socha

Някои видове дървесни змии могат да се носят във въздуха, вълнообразно извивайки телата си, докато се прехвърлят от дърво на дърво. Тези движения не са опит да се повтори как влечугите се плъзгат по сушата или плуват през вода. Извивките са от съществено значение за стабилното планиране, докладват на 29 юни в Nature Physics механикът инженер Айзък Йейтън (Isaac Yeaton) и колегите му.

„Те са развили тази способност да планират и това е доста зрелищно“, разказва Йейтън от Лабораторията по приложна физика на Университета Джонс Хопкинс в Лоръл.

Райските дървесни змии (Chrysopelea paradisi) се хвърлят от клоните, преодолявайки разстояния от 10 и повече метра). За да запишат обратите на змиите, Йейтън и колегите му поставят отразяваща лента на гърбовете на змиите и използват високоскоростни камери, за да заснемат движението им.

По-рано физиците откриват, че дървесните змии сплескват телата си, докато скачат, генерирайки подемна сила. Новият експеримент разкрива, че змиите използват и сложна комбинация от движения. Планиращите змии вълнообразно извиват телата си както настрани, така и нагоре - надолу и движат опашките си над и под нивото на главите си.

Учените заснемат вълнообразното движение на райските змии, докато се планират в небето. Компютърната симулация въз основа на високоскоростно видео показва, че вълнообразното движение е необходимо за стабилния полет.

След като изследователите разкриват акробатиката на змиите, създават дигитален 3D модел, за да симулират планирането на змиите и да разгледат какъв ефект имат извивките на тялото върху полета им.

 При симулацията змиите, които се движат вълнообразно, летят стабилно подобно на змиите в реалния живот. Но онези, които не се извиват, се провалят - змиите бързо ще се насочат надолу или се накланят и се претъркалват, губейки стабилност. 

Ако се ограничи полетът им в една равнина, вместо да се извиват в три измерения, змиите щяха да падат. 

Справка
I.J. Yeaton et al. Undulation enables gliding in flying snakes. Nature Physics. Published online June 29, 2019. doi: 10.1038/s41567-020-0935-4.

Източник:

Here’s how flying snakes stay aloft, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !