29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ето как може да изглежда междузвездният астероид (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 ноември 2017 в 12:37 415910
Представа на художник за първия междузвезден астероид. ESO/M. Kornmesser

Учените вече имат идея за външния вид на първия междузвезден астероид, който наскоро премина през нашата слънчева система от космоса. А той изглежда с една дума: странно, пише NewScientist.

Веднага след откриването на 1I/Оумуамуа (по-рано A/2017 U1) в началото на ноември тази година, телескопите по целия свят бяха насочени за най-детайлно изучаване на обекта. Те трябваше да действат бързо, имайки предвид, че обектът се е движел с 95000 километра в час отдалечавйки се от Слънцето. Въпреки това, те успяха да направят няколко ключови наблюдения за външния му вид, представени в статия, публикувана в Nature.

Първото наблюдение и първият белег, че Оумуамуа е странен, бе неговата яркост. Тя се увеличава и потъмнява драматично с коефициент 10 на всеки 7,3 часа. Това предполага, че обектът вероятно е силно удължен. Учените знаят сега, че Оумуамуа грубо е с форма на пура и е с дължина около 400 метра и може би 10 пъти по-дълъг, отколкото широк.

Това съотношение е по-голямо, отколкото на кой да е астероид, наблюдаван в Слънчевата система и може да ни даде нови идеи за това как могат да изглеждат тези тела в други планетни системи.

Макар формата на астероида да му придава достатъчно странен вид, цветът му - тъмночервен - е по-познат. Подобно на обектите във външната Слънчева система, учените подозират, че това е така, защото обектът няма много вода или лед и е бил потъмнен и зачервен от въздействието на космическите лъчи в продължение на милиони години.

Орбитата на Оумумауа

Астрономите ще продължат да правят наблюдения на обекта, преди да се изплъзне обратно в мрака. Всякакви по-нататъшни изследвания ще бъдат много важни, защото междузвездните астероиди са бледи и трудно забележими, въпреки  че вероятно преминават през вътрешната Слънчева система около един път годишно.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.