Ето какво се случва в мозъка ни при докосване от любим човек

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 април 2020 в 00:16 7054 0

Кредит pixabay

Докосването от друг близък човек предизвиква комплексен нервен отговор в мозъците и на двамата души според ново изследване, публикувано в списанието Frontiers in Psychiatry.

По време на разговор или решаване на проблем, мозъчните функции стават "гъвкаво свързани една с друга", но начинът по който мозъкът реагира на социалните взаимодействия не е добре проучен. За да определят как социалните взаимодействия активират мозъка, учени от Университета Аалто и ПЕТ центъра Турку във Финландия провеждат мозъчно ЯМР сканиране на двама души едновременно, за да проверят реакциите в двата мозъка.

Десет двойки - седем мъж-жена и три жена-жена, които са приятели или любовни партньори - са изследвани със специално създадено оборудване, разделено на две за сканиране на двама души едновременно, но първо са им направени индивидуални ЯМР изследвания. След това всяка двойка прекарва 45 минути в ЯМР скенера, обърнати лице в лице и близо един до друг. По сигнал на изследователите, участниците един след друг докосват с пръсти устните на партньора си, като израз на "интимен начин да се покаже привързаност и доверие в социалните взаимоотношения".

Двама души, изследвани едновременно в ЯМР скенера и изображение на мозъците им. Кредит: Ville Renvall/ Aalto University, Frontiers in Psychiatry 2020

Гледайки сканирането, учените виждат активирането на двигателните и сензорните области в мозъците на двамата участници.

"По време на социалното взаимодействие мозъците на хората буквално са синхронизирани", обяснява професор Лаури Нуменмаа (Lauri Nummenmaa) от ПЕТ центъра Турку. "Свързаната мисловна имитация на движенията на другия човек вероятно е един от базовите механизми на социалното взаимодействие. Сега разработената нова технология ще осигури съвсем нови възможности за изучаване на мозъчните механизми на социалното взаимодействие".

Човешките взаимодействия са комплексно поведение, което изисква не само комуникация, но разбиране на вербални и невербални сигнали и мисловната и емоционална информация, които те носят. Общуването с друг човек е "записано в споделена система, която улеснява взаимността" и изисква човек да очаква какво ще каже другият и да се решават проблеми, като и двете предизвикват нервни процеси в мозъка.

Мозъчна активация, свързана с взаимното докосване. Кредит: Ville Renvall/ Aalto University, Frontiers in Psychiatry 2020

"Това е чудесно начало за изучаването на естествени взаимодействия. Хората не просто реагират на външни стимули, но и настройват действията си в момента, основавайки се на това, което очакват да се случи след това", обяснява Риита Хари (Riitta Hari) от Университета Аалто.

По принцип ЯМР оборудването позволява да се сканира само един човек, което ограничава изучаването на начина, по който човешкия мозък се повлиява от социалните взаимодействия. Въпреки че новият дизайн има ограничение в качеството, в сравнение с нормалното оборудване, той все пак показва, че изучаването на два мозъка едновременно е възможно.

Източник: IFLScience - Two-Person MRI Scans Reveal What Happens In The Brain When Being Touched By Another Person

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !