Ето кой ще оцелее при климатичните промени

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 юни 2019 в 11:21 6757 0

Кредит Wikipedia

Две рифови сепии Sepioteuthis lessoniana;

Сепиите могат да преживеят и да са в разцвет даже в най-лошия сценарий на повишаване на киселинността на океаните, според ново изследване, публикувано в списанието Conservation Physiology.

Д-р Блейк Спейди (Blake Spady) от Центъра за изследване на кораловите рифове ARC (Centre of Excellence for Coral Reef Studies - Coral CoE) към Университета "Джеймс Кук", водещ изследовател на проучването, разказва, че сепиите живеят на ръба на границата на необходимия им кислород, заради енергоемката им техника на плуване. Учените очакват по-високите нива на въглероден диоксид (CO2), които повишават киселинността на водата да им се отразят зле.

"Кръвта им е много чувствителна към промените на киселинността, затова очаквахме, че високите нива на киселинност, каквито очакваме в бъдещето, да се отразят негативно на тяхното аеробно представяне", обяснява д-р Спейди.

Концентрацията на COв атмосферата се е повишила от 280 части на милион (ppm) преди индустриалната революция до над 400 ppm в наши дни. Според предвижданията на учените атмосферният СО2, а оттам и разтвореният в океаните, може да надмине 900 ppm до края на века, ако количествата на отделяните въглеродни емисии не се намалят. 

Когато учените изследват сепията пигмей Idiosepius pygmaeus и рифовата сепия Sepioteuthis lessoniana в аквариума на университета, подлагайки ги на нивата въглероден диоксид, очаквани в края на века, резултатите са изненадващи. 

"Открихме, че аеробното представяне и възстановяването на тези два вида сепия след изморителни упражнения остават непроменени, след като са изложени на нивата на СО2, очаквани в края на века", обяснява д-р Спейди.

Според него може би дори това е стимулиращо за сепиите, тъй като някои от враговете и плячката им са показали по-лошо представяне при същите очаквани сериозни условия.

"Смятаме, че сепиите имат много развита способност на адаптация към промените в околната среда заради кратката продължителност на живота им, бързото нарастване, големите популации и бързото умножаване на популациите", добавя д-р Спейди. 

Авторът смята, че това изследване е важно, защото дава идея по какъв начин биха изглеждали в бъдеще екосистемите при повишени нива на CO2.

"Вероятно ще видим, че някои видове имат по-голям шанс да оцелеят в бързо променящите се океани и тези сепии може да са между тях. Това, което изглежда най-вероятно е, че светът ще бъде много различен", заключва изследователят. 

Източник: Science daily - Squid could thrive under climate change

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !