Ето най-необичайните места, на които хора са поставени под карантина заради COVID-19 (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 април 2020 в 00:38 35266 4

Кредит Wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Круизният кораб The World Dream

За тези от нас, затворени в собствените си домове, под завивките и с неограничен достъп до всякакво видео и електронно съдържание, времето на изолация, макар и натоварващо, може да бъде доста комфортно. Но други хора бяха застигнати от вълната на епидемията в далеч по-неблагоприятни места и ситуации. Ето някои от най-особените места, на които някои хора се оказаха под карантина.

Круизни кораби

Круизният кораб The Diamond Princess си спечели слава още в началото на епидемията от COVID-19 след като беше закотвен в пристанището на Йокохама в Япония. Първият случай на кораба беше 80-годишен мъж, качил се в Йокохама на 20 януари преди да слезе в Хонконг пет дни по-късно, където отива в болница и дава положителен резултат за COVID-19. На следващото си пътуване корабът е задържан на пристанище Йокохама след като 10 от туристите дават положителни проби за заболяването. То продължава да се разпространява между хората на борда от 4 февруари до 1 март, когато на всички пътници и екипажа най-после е разрешено да слязат от кораба. 

И докато идеята да си затворен в луксозна каюта с румсървис може да не изглежда толкова лоша, голяма част от каютите са всъщност много малки и някои дори нямат прозорци. Въпреки че корабите предлагат доста забавления, с които времето да минава по-бързо, все пак възможността да си на сушата е доста ценна.

Същата злощастна съдба сполетя и корабите Тhe World Dream и The Grand Princess и сега се случи на борда на круизния кораб Zaandam, отпътувал от Буенос Айрес, Аржентина, покрай крайбрежието на Южна Америка, с крайна дестинация Сан Антонио, Чили, за да изследва природата на континента. И докато круизът продължаваше по планирания си маршрут по-рано през март, все повече от дестинациите по пътя затвориха своите пристанища. По-късно болестта се разпространи и на кораба и има десетки заразени и четирима починали. Лайнерът беше в отчаяно очакване да бъде допуснат до някое пристанище и така достигна до Флорида. Планът беше да акостира там на 1 април, въпреки че местните власти обясняват, че районът вече е в деликатно положение и течеше дебат между Белия дом и бреговата охрана дали това да бъде разрешено. В крайна сметка на 2 април се съобщава, че на кораба е разрешено да акостира във Форт Уодърдейл. Всички пътници в добро състояние са пренасочени за полети към своите дестинации, а 14 души в критично състояние са настанени за лечение в местни болници. Целият екипаж, обаче, остава под карантина на борда. 

Изследователски кораб в ледени води

Арктическа експедиция е спряна, тъй като един от членовете на екипа дава положителна проба за COVID-19. Корабът Polarstern на изследователската мисия, наречена MOSAiC (Multidisciplinary Drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) е умишлено замразен в ледените води от октомври 2019 г., за да може да се изучава климатът и ледовете около него.

Изследователският ледоразбивач Polarstern. Kредит: Wikimedia commons/CC BY-SA 2.5

Двадесет души от екипа са били в контакт със заразения пациент преди да отпътуват за мисията и всички са поставени под карантина по домовете си преди да им се разреши да отидат до Свалбард, Норвегия, от където да продължат дейността си. Това забавя прибирането на предишния екип и поради невъзможността да се лети се търси вариант за смяна на екипите чрез плаване на руски кораб, но разпространението на вируса дава малки шансове и за този вариант.

Подводница

Наскоро цивилен партньор се качва на подводницата Орел, атомна подводница на руския флот. Посещението е част от бизнес среща и за съжаление след това се оказва, че цивилният е бил в контакт със заразен с COVID-19. Затова целият екипаж от около 100 човека е поставен под карантина. 

На други места в океана, подводници, натоварени с важни мисии дори не знаят за съществуването на пандемия. Лошите новини редовно се изключват от потока, стигащ до хората, работещи на балистични подводници, за да се запази духа им.

"Те няма да знаят", разказва адмирал Доминик Сал, ръководил френски балистичен ескадрон подводници. "Момчетата трябва да са напълно посветени на мисията си... Тези, които са в морето, не се нуждаят от тази информация".

Къщата на Биг Брадър

Участниците в германското телевизионно шоу Биг Брадър 2020 са изолирани в къщата, близо до Кьолн от 6 февруари, а последните четирима се присъединяват един месец по-късно, дни преди Германия да даде първата жертва от COVID-19. След като седмици наред участниците са в неведение за развитието на пандемията, продуцентите решават да им го съобщят на живо в ефир. Те им съобщават, че семействата им са добре и им дават възможността да напуснат, както и че към онзи момент Кьолн има най-много случаи от цяла Германия. Не е изненадващо, че участниците решават да останат в къщата. В интервю пред Гардиън Райбър Локс, продуцент на шоуто споделя:

"Много от близките умоляваха участниците да останат в къщата. В момента това е най-безопасното място в Германия - на практика вече сте под карантина". 

И това не е само в Германия. В Бразилия съквартирантите влизат в изолация на 26 януари и доскоро продуцентите крият от тях какъв е размера на пандемията, също избирайки да им съобщят на живо в ефир. 

В Канада участниците влизат в къщата преди да бъдат забранени масовите събирания в началото на март и започват да забелязват, че има нещо необичайно, когато спират да чуват скандирания и аплодисменти при изгонването на следващите съквартиранти. След това продуцентите им съобщават какво се случва и продукцията е спряна.

В Австралия шоуто все още продължава, но италианският и индийският сезон са прекратени по-рано. 

Изоставена болница

Три жени от Лондон са поставени под карантина в изоставена болница във Виетнам, след като една от тях пътува от Лондон за Ханой на полет, за който след това е потвърдено, че е превозвал пътник, болен от COVID-19. Жената и нейните приятелки са проследени до Ха Лонг Бей от местните власти и са изведени от хостела, в който са били и след това всичко, с което са били в контакт, включително и матраците, е изгорено. След това са поставени в изолация до получаването на резултатите от тестовете. След като те дават отрицателен отговор, жените са преместени в изоставена болница и изолацията им продължава още 12 дни. В интервю пред BBC едната от тях разказва:

"Имаме тоалетна, но няма душ. Имаме кофа, за да се мием и да перем дрехите си. Всъщност имаме голям късмет, защото чухме, че има хора в по-лоши условия".

Островът на куока

Да се окажеш в изолация далеч от дома със сигурност е плашещо преживяване, но трябва да признаем, че този случай не е от най-сериозните. Круизен кораб в Австралия пътува към остров Ротнес, когато на борда са открити заразени и това изисква корабът да остане в зона за карантина. Осемстотин пътници от круизният кораб Вашку да Гама ще понасят изолацията на островът със златен пясък и кристално чисти води близо до крайбрежието на Пърт в продължение на две седмици. Но освен приятните условия, на острова живее и едно от най-обичаните животни на Австралия - куока. Куока стават селфи суперзвезди заради сладките си муцунки, които изглеждат винаги усмихнати.

Източник: IFLScience - Here Are Some Of The Weirdest Places People Are Being Quarantined In Due To The Pandemic

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

08.04 2020 в 15:32

Прочее, това беше краят на американския самолетоносачен флот. За тая беля, Тръмп иска от Китай 20 трилиона долара.:))

23293

3

Стефан

08.04 2020 в 08:50

А кой е заключен на "Орел" - хич не съм сигурен, тя не плава от 15-година:))
Мда. Фалшиви нУвини от фалшиви места, баш тука ...

23293

2

Стефан

08.04 2020 в 03:24

А най-смешното място, все пак е самолетоносачът Теодор Рузвелт. Чиито командир поиска прекратяване на задачата в Персийския залив, и връщането му в базата в Гуам, при първите случаи. Казаха му да не се прави на умен, и да си запуши устата. Когато болните станаха 200, върнаха кораба, докато стигне, болните станаха 300. Командира уволниха, екипажа се разбунтува. Командирът вече също е болен, а умникът, който се инатеше - министърът на ВМФ на щатите, вчера беше изхвърлен.

12688

1

Emil Kasamakov

05.04 2020 в 02:57

"... круизния кораб Zaandam, пътуващ към Флорида, за да изследва природата на Южна Америка... и има планове да акостира на 1 април... и тече дебат между Белия дом и бреговата охрана дали това да бъде разрешено"

Във Флорида ще му е леко невъзможно да изследва Южна Америка. И ако имат планове за 1 април, някой да им каже, че вече е 5-ти. :)
Всъщност корабът е обиколил Южна Америка и е планирал да стигне Флорида на 7-ми, но е стигнал по-рано. От няколко дни е във Форт Лодърдейл, заедно с другия кораб на фирмата - Roterdam и на 3-ти април им разрешиха да слязат на брега.