Ето защо няма да има обръщане на магнитните полюси на Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 май 2018 в 00:08 14235 1

Модел, показващ магнитното поле на Земята по време на две миграции, когато магнитният север и юг отслабват значително. Горе се намира събитието Лашам отпреди около 41 000 години. Долу е събитието Моно Лейк преди около 34 000 години. University of Liverpool

Постепенното отслабване на геомагнитното поле на Земята поражда опасения, че северът и югът на полюсите могат да разменят местата си.

Но сега ново изследване показва, че полето е било в подобно състояние и преди без смяна на полюсите, съобщава Live Science.

В проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences на 30 април, изследователите сравняват сегашното магнитно поле, създавано от разтопеното желязно ядро на Земята, с магнитното поле от минали години. Те откриват, че сегашната картина на магнитното поле не прилича достатъяно на двете най-екстремни събития през последните 50 000 години, когато магнитното поле най-скоро претърпява силни колебания. 

Нещо повече, дори съвременното поле да изглежда леко подобно на полето по време на тези два периода - преди 49 000 и преди 46 000 години - тогава полето се разколебава, но не се обръща.

Но и само колебание на полето може да има последици, пишат авторите. Ако полето продължава да отслабва, то може да повлияе на неща като електрониката на борда на нискоземните орбитални спътници, дори и без пълна размяна на магнитния север и юг.

Защитна функция

Геомагнитното поле на Земята предпазва повърхността на планетата ни от вредното въздействие на заредените космически частици, така че е важно както за живота на Земята, така и за електрическата мрежа. Слънчевите бури, които обграждат Земята с по-високо от обичайното ниво на заредени частици, могат да причинят проблеми със спътниковите комуникации и дори с електрическата мрежа, както стана през 2003 г. , когато подобни бури предизвикаха пренасочването на самолети и извадиха от строя електрическото захранване на Швеция за един час.

В момента магнитният север е много близо до Северния полюс, а магнитният юг е близо до Южния полюс. Такова е състоянието от около 780 000 години - последният път, когато геомагнитното поле претърпяват пълно обръщане, когато магнитните север и юг разменят местата си. Но полето отслабва с около 5% на век, откакто започват да се провеждат директните наблюдения през 1840 г., а индиректните наблюдения сочат, че това отслабване продължава най-малко 2000 години - пишат в новата си работа Максуел Браун (Maxwell Brown), изучаващ палеомагнетизма в Университета на Исландия, и колегите му.  Особено слаба е област, наречена "Южноатлантическа аномалия", която се простира от Южна Африка до Чили, и е определена като потенциална нулева точка за обръщане на глобалната полярност.

Браун и колегите му решават да сравнят днешното състояние на магнитното поле с предишни години. Те фокусират проучването си върху две "екскурзии", които представляват големи нарушения на геомагнитното поле, които не винаги включват глобално обръщане на магнитния север и юг. Едната, събитието Лашам, се случва преди около 41 000 години. По време на това събитие магнитното поле  представлява сложна бъркотия без ясен магнитен север и юг. Другото събитие, на име Моно Лейк, се случва преди около 34 000 години и е белязано от много слаб магнитен север и юг.

Естествена промяна

Изследователите моделират тези геомагнитни събития и откриват, че те не приличат много на състоянието на полето днес. По време на  събитието Лашам магнитното поле отслабва с нарастваща бързина, а две големи аномалии нарастват почти едновременно над Централна Америка и Югоизточна Азия. В продължение на хиляди години се задържат област, в които се обръща посоката на магнетизма, а интензитетът на магнитното поле спада силно.

По време на събитието Моно Лейк магнитният север и юг отслабват, но за по-кратък период от време, а навсякъде по света се появяват многобройни зони с обратен магнетизъм. Има и много области с променена интензивност на силата на полето, които се появяват и изчезват отново. През последните няколко хиляди години полето спира да се колебае и отново да се стабилизира със силен север и юг.

Днешното поле не е толкова слабо, колкото е било по време на събитията Лашам и Моно Лейк, а има само една интензивна аномалия - Южноатлантическата аномалия. Така че, Браун и неговите съавтори твърдят, че това не е достатъчно, за да се появи пълна глобална размяна на полюсите. Нещо повече, в подкрепа на аргументите си, учените откриха два случая - преди 49 000 години и преди 46 000 години - когато геомагнитното поле изглежда много като днешното. И в двата случая полето се възстановява, без да се получат никакви екстремни събития.

Ако изследователите са прави и магнитното поле няма да се обърне, все пак остава Южноатлантическата аномалия, която понякога причинява електрически провали на спътниците, пише Браун и неговите колеги.

"Със непрекъснатото намаляване на интензивността на полето, те ще продължат да бъдат толкова чести".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

02.05 2018 в 17:08

"В момента магнитният север е много близо до Северния полюс, а магнитният юг е близо до Южния полюс"
Обратно е: магнитният север е на Южния полюс (географски), магнитният юг е на Северния полюс. Стрелката на компаса, показваща "север" се привлича от южен магнитен полюс.