Евакуация под язовирната стена Оровил след яма и в аварийния преливник (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 февруари 2017 в 07:46 7217 0

Десетки хиляди жители на Северна Калифорния са принудени незабавно да се евакуират в неделя следобед, след като започна да се руши и аварийният преливник на язовир Оровил.

Това поставя под заплаха най-високата стена в САЩ, чието разрушение би отприщило води от порядъка на кубически километри върху съседния град Оровил и близките градове долу, съобщи Los Angeles Times.

Длъжностните лица заявиха, че ще използват торби с камъни, за да се опитат да запълнят дупката в главата на аварийния преливник, което може да намали нивото на водата в язовирното езеро Оровил и облекчи напрежението в основния преливник.

Аварийният преливник не е използван от времето на строителството на язовира през 1968 г. Той представлява необлицовано корито, обрасло с дървета и храсти, които бяха спешно почистени.

Властите подчертаха, че ситуацията остава опасна и призоваха жителите в района на поречието на река Федър да се евакуират на по-високи места.

От Националната метеорологична служба първоначално заявиха, че се очаква аварийният преливник на язовир Оровил да се разруши около 17:45, местно време, което може да предизвика "неконтролирано изтичане на водите от язовира Оровил".

Едно "неконтролирано изтичане" през насипна стена означава почти сигурното й разрушаване. Водите в язовира Оровил, заради обилните валежи приближават максимума на обема му, който е около 4.4 кубични километра.

Съобщиха, че пукнатина се развива в близост до долния ръб на аварийния преливник и ерозира доста бързо.

За да се забави ерозията на аварийния преливник, служителите на Държавния департамент на водните ресурси взеха решение да се удвои притока на вода по главния преливник до 2 800 кубични метра в секунда. Това драстично ще намали притока на вода, постъпваща през аварийния преливник до 5 см, заяви служител на департамента. 

Всъщност проблемите на язовира започнаха в четвъртък, когато се отвори и започна да расте огромна дупка в основния преливник.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !