Европейска нощ на учените: Учени на борда на теснолинейка

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 септември 2019 в 00:33 1875 0

Кредит Ивайла Сопотенска

За втора поредна година родопската теснолинейка, пътуваща между Септември и Добринище, беше част от Европейската нощ на учените. Всеки, избрал сутрешната теснолинейка в съботния 28 септември, успя да задоволи любопитството си по различни научни теми, върху които работят младите учени.

Те отговаряха на въпроси и показаха колко необятна е науката и как засяга всяка област на живота – всичко това във вагоните на влак „Родопи”. Някои от учените са финалисти в българското издание на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”, който е най-бързо разрастващият се конкурс за популяризиране на наука в света.

Тази година своята наука на борда на теснолинейката в участъка между градовете Септември и Добринище, представиха четирима млади учени.

Владимир Николов е палеонтолог и докторант в Националния природонаучен музей към БАН, инж. Ивайла Сопотенска е технолог по храните и научен редактор в Наука OFFNews, Калоян Генков е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а Надежда Крастоянова е археозоолог в Националния природонаучен музей към БАН.

С помощта на Кристиян Ваклинов от ГС “За теснолинейката”, учените бяха в свои води на борда на влака с тесните релси и споделиха своите идеи за археологическите открития в България, ефективността на електрическия транспорт, палеонтологията и храните на бъдещето. 

Цялата програма на Европейската нощ на учените можете да откриете тук

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !