Европейската слънчева сонда Solar Orbiter се отправи към нашата звезда (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 февруари 2020 в 10:06 3620 0

Кредит: ESA

Автоматичният апарат Solar Orbiter, създаден от европейски и американски учени, тръгна на пътешествие към Слънцето. Сондата за първи път ще даде възможност на учените да разгледат подробно полярните райони на нашата звезда. Стартът бе излъчен от сайта на Европейската космическа агенция.

Ракетата Atlas V 411 със сондата старира в 04:03 GMT, 10 февруари, от космодрума Кейп Канаверал и почти час след изстрелването сондата се отдели от ускорителния блок и се отправи по траектория към Венера. В близко бъдеще Solar Orbiter ще разгърне своите слънчеви панели, антени и научни инструменти.




Научната програма на сондата е разработвана девет години, основните й задачи ще бъдат да изследва изхвърлянията на короналната маса, формирането на изпъкналости, да определя силата на магнитното поле в активните райони на екваториалния пояс на Слънцето, да изследва короната на звездата и механизмите за ускоряване на слънчевия вятър. Освен това апаратът ще може за първи път в историята да наблюдава полярните области на Слънцето и да заснеме директно техните пълни изображения.

Кредит: ESA - S. Poletti, https://esamultimedia.esa.int/docs/science/solar_orbiter_media_kit.pdf

За да изпълни всички задачи, станцията е оборудвана с набор от десет научни инструмента, които включват коронограф, магнитометър, детектори за заредени частици, както и системи за създаване на изображения. Всички научни инструменти са скрити под многослоен топлинен щит, чиято външна повърхност ще се нагрее до 520 градуса по Целзий и ще поеме потока от заредени частици.

Предвижда се полетът до звездата да продължи две години, след което сондата ще направи 22 обиколки около Слънцето. В същото време тя ще промени наклона на своята елиптична орбита с маневри, използващи гравитацията на Венера, което ще й даде възможност да види полюсите на Слънцето през 2025-2029 г. През февруари 2021 г. Solar Orbiter ще бъде на разстояние от Слънцето 0,5 астрономически единици (една астрономическа единица е равна на разстоянието между Слънцето и Земята), а през октомври 2022 г. - на разстояние 0,3 астрономически единици, което е около 60 слънчеви радиуса. Сондата "Паркър", която в момента изследва Слънцето, се приближава към него на много по-късо разстояние (от 10 до 35 радиуса на Слънцето), но такава близост не е необходима за Solar Orbiter.

Кредит: ESA - S. Poletti, https://esamultimedia.esa.int/docs/science/solar_orbiter_media_kit.pdf

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !