Езерото с вряща вода в кратера на Килауеа смущаващо продължава да расте (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 септември 2019 в 11:05 10578 0

Кредит US Geological Survey

Езерото продължава да расте.

Езеrото с вряща вода се увеличава на дъното на кратера Халема'ума'у (Halema'uma'u), разположен в калдерата на Килауеа на остров Хавай, смущава учените, които не знаят със сигурност кой е източникът на водата.

Загадъчният воден басейн е забелязан на 31 юли, когато с помощта на геоложки проучвания с лазерна технология, наречена LIDAR (LIDAR - light detection and ranging), са открили „малко, зелено петно в най-дълбоката видима зона на новата калдера на върха“, съобщава по това време Геологическата служба на САЩ (USGS).

Двата малки басейна продължават да растат, като в крайна сметка се сливат. Рутинните лазерни измервания показват, че езерцето продължава да се увеличава със скорост около 1 метър седмично. Снимките, направени от USGS, показват как езерцата се увеличават в рамките само на две седмици.

"На 7 август основното езерце бе широко около 15 метра и бе отделен от двете по-малки езера, на следващия ден нивото на водата се повиши достатъчно, за да се съединят и трите езера. На 23 август единственото езеро бе широко около 35 метра и дълго около 80 метра - и все още расте", разказват от USGS.

Тези снимки показват нарастването на водното езеро в Халема'ума'у за период от две седмици. Кредит: D. Becker/US Geological Survey

Видеото по-долу, заснето от USGS на 31 август, показва затварянето на фумаролите* от северната страна на Халема'ума'у и по-широк изглед на кратера с димящото и бълбукащо зеленикаво езеро в основата му. Според прогнозите температурата на повърхността на водата е около 70° C.

*Фумарол (или фумерол - от лат. fumus, "дим") е отвор в земната кора, който отделя пара и газове като въглероден диоксид, серен диоксид, хлороводород и сероводород.

Учените се опитват да разберат какъв е произходът му, тъй като не са сигурни откъде идва врящата вода, но смятат, че това може да е свързано с изригването през миналата година. Килауеа изригна за няколко месеца миналото лято и продължи с доста ефекти - от кипенето на сладководно езеро и образуването на собствени облаци и торнадо, до син огън и нова земя по крайбрежието. След поредица от сривове, дъното на кратера вече е по-ниско от повърхността на океана.

„Предполагам, че ще продължи да прелива и евентуално ще се уравновеси, така че водната повърхност на океана и нивото на водата в кратера да са повече или по-малко еднакви“, казва в изявление геологът Скот Роуланд (Scott Rowland).

Поне 200 години не е наблюдавана вода в кратера, но Роуландс добавя, че хавайските легенди споменават за вода в дълбините на кратера. 

Килауеа не може да изригне катастрофално, защото е щитов вулкан, чиято магма е със сравнително нисък вискозитет и лесно изтича в характерни лавови потоци, за разлика от вулканите от "Огнения пръстен", обграждащи Тихи океан, които обикновено изригват експлозивно.

Хавайската вулканична обсерватория, една от петте обсерватории на Геоложката служба на САЩ, ще продължи да наблюдава езерата. 

Източник: Pond Of Boiling Water Continues To Grow In Kilauea Crater, Baffling Scientists, IFLScience  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !