Езерото в кратера Гейл на Марс може да поддържа живот (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 юни 2017 в 02:57 8407 0

Кредит NASA

Последната 360-градусова панорамна снимка с последните данни от планетата Марс, изпратени от марсохода Curiosity на НАСА

Въпреки всички вълнуващи снимки, наблюдения и открития, които благодарение на сонди и марсоходи бяха направени на Марс, остава въпросът: Имало ли е някога тук живот?

През последните години учените откриха много доказателства за наличието на вода и дори признаци на речни корита и минерали, но доказателствата за живот останаха неуловими.

При това част на планетолозите смятат, че дори и в древните времена на Марс може да е било твърде студено, за да съществуват океаните, а водите им да са били в течно състояние само по време на вулканичните изригвания.

Но едно ново проучване, водено от Роджър Уинс (Roger Wiens) от Националната лаборатория Лос Аламос (САЩ), макар и да не твърди, че живите организми са съществували на Червената планета, рисува много оптимистична картина.

Въз основа на различни данни от марсохода на НАСА Curiosity изследователите установяват, че някога в кратера Гейл е имало езеро, което е имало много интересни характеристики. Вместо да има еднородна плътност на кислорода, водата в древното езеро е съдържала различни концентрации на активен кислород в зависимост от мястото и по различно време.

"Научихме, че в някои части на езерото и в определени моменти водата е съдържала повече кислород", разказва Винс. "Това се отразява в минералите, които са депозирани в седиментите, а също така кислородът е важен за живота. Но не трябва да забравяме, че когато е имало в Гейл езеро, животът на нашата планета все още не е можел да използва кислород - фотосинтезата все още не е била измислена. Затова степента на окисление на някои елементи като манган или желязо може би е по-важна за живота, ако въобще някога е съществувал на Марс. Тези окислителни състояния са контролирани от съдържанието на разтворения кислород във водата", обяснява той.

Типични слоести седиментни скали на Марс НАСА / JPL-Caltech / MSSS

Теренът около кратера Гейл.

Изследователите отбелязват, езерото е било топло и годно за живот, в него са се съдържали микроелементи и дори някои органични молекули.

Интересно е, че се е състояло от два съвсем различни слоя: водата в горната част на езерото е съдържала много кислород и окислени метали, а долната част е била почти напълно лишена от тях.

Разнообразните условия в езерото в кратера Гейл може да са били идеални за живот и това е достатъчно важна новина. Сега се надяваме един ден да чуем, че учените наистина са открили доказателства за съществуването на живот на Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !