Езикът на жестовете на шимпанзетата и човешкият език следват едни и същи правила

Съществуват прилики между жестовете на шимпанзета и човешките езици

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 февруари 2019 в 00:07 9663 0

Кредит Wikimedia Commons

Жестовете, използвани от шимпанзетата, за да общуват помежду си, следват едни и същи правила, присъщи на човешкия език, според изследване на дивите шимпанзета, живеещи в Уганда, съобщава NewScientist.

Изследването е публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

Според лингвистите човешкият език отговаря на специфични правила, независимо от езика, на който се говори.

Едно такова правило, законът на Зепф за съкращението (Zipf's law of abbreviation) гласи, че думите, които се използват често, обикновено са кратки.

Друго правило се нарича закон на Мензерат (Menzerath's law). В него се казва, че големите езикови структури са съставени от множество къси сегменти (срички), обяснява Phys.org.

В това ново проучване учените се опитват да разберат дали такива правила могат да се прилагат за други животни. 

Рафаела Хейзен (Raphaela Heesen) от Университета в Рошемптъм във Великобритания и екипът ѝ анализират видеозаписи на повече от 2000 употреби на 58 различни типа „игрови” жестове, използвани от шимпанзетата, живеещи в горския резерват Убунда Будого.

Те откриват, че по-често използваните жестове са по-кратки по продължителност и че по-дългите последователности от знаци са съставени от по-къси, подобни на срички жестове. Известно е, че тези два модела се отнасят за всички човешки езици.

"Жестовата комуникацията на приматите, разбира се, е много по-различна от човешкия език, но нашите резултати показват, че тези две системи са подкрепени от едни и същи математически принципи", отбелязва Хейзен.

Тъй като шимпанзетата не могат да говорят, те общуват с помощта на жестове на ръцете и краката, поза на тялото, изражението на лицето и правят различни шумове. Чрез комбиниране на жестовете, които са достъпни за тях, шимпанзетата могат да предадат едно на друго голямо разнообразие от съобщения.

Известно е, че маймуните бонобо използват същите жестове като шимпанзетата.

"Надяваме се, че нашата работа ще проправи пътя за подобни изследвания, за да видим колко широко са разпространени тези закони в животинското царство", коментира Хейзен. 

Шимпанзетата, бонобо и дори хората може да споделят един общ древен език на тялото

Искате да кажете „Здравейте“, но не знаете местния език? Помахайте с ръка. Такива жестове, често срещани сред хората, оказва се, че са изненадващо сходни сред шимпанзетата и бонобото, нашите най-близки роднини от маймуните.

Едно проучване от 2018 г. , публикувано в Сell, идентифицира многобройни жестове, които означават едно и също нещо за двата вида. Това предполага, че тези знаци имат биологични основи и може да са наследени от нашия последен общ прародител.

Жестовете, знациите, които често се използват за да се привлече вниманието на някого или да се поиска или спре нещо, технически не са езици. Те нямат специфични езикови и граматични правила или речници. Но жестовете все пак имат смисъл - учените наблюдават сред шимпанзетата например, че много от движенията им - докосване на устата (за да поискат храна) или размахване на ръка (за да спрат или отпъдят някой) - се използват, за да предизвикат конкретни реакции от другите шимпанзета.

Изследователите вече са намерили нещо подобно в бонобо, маймуни, тясно свързани с шимпанзетата.

Учените след това сравняват жестовете на бонобо с тези на шимпанзетата и установяват, че жестовете и техните значения се припокриват на около 90%, значително повече, ако бе случайно, коментира водещият автор Кирсти Греъм (Kirsty Graham) на изследването, публикувано в PLOS Biology.

Кратък маймунски речник:

Повдигане на ръката

Този жест се използва и от двата вида, но има различни значения за всеки. Шимпанзетата вдигат ръка, за да кажат „Дай ми го” или да помолят друго шимпанзе да се приближи или да се отдалечи. Бонобо използва жеста, за да попита дали може да се качи на дървото или да инициира взаимно пощене или копулация.

Силно почесване

Бонобо моли друг бонобо да го попощи като се почесва за рамото. Шимпанзетата правят същото, но жестът може да бъде и покана да тръгне с него или да се качи на дървото или с други думи "следвай ме".

Размахване на ръка

Нещо като шамар, използван и от шимпанзетата, и от бонобо, за да кажат един на друг да се отдалечат. Бонобо също го използват, за да кажат един на друг да спрат да правят нещо.

Докосване на устата

Докосването или погалването по устата на друго шимпанзе или бонобо означава „Дай ми това.” Обикновено това е молба за храна.

Предлагане

Ако седнат или застанат до друг индивид и показват част от тялото, това е жест, използван и от двата вида и означава „Ще ме ухажваш ли?“

Подобни жестове със сходни значения вероятно са част от „стар репертоар, който е биологично наследен“, отбелязва Греъм. Вероятно и хората споделят същия, тъй като много хора лесно могат да разберат какво иска "да каже" животното.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !