FDA иска да махне никотина от тютюна. Как ще стане това?

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 март 2018 в 00:00 9003 2

Кредит Pinterest

Aмериканската Администрация по контрол на храните и лекарствата (FDA) обяви миналата седмица, че предприема стъпки за намаляване нивата на никотина в цигарите.

Но как точно може да се премахне никотина от тютюна?

Агенцията планира да предложи ново правило, което да ограничи никотиновите нива в тютюна, като крайната цел е да се намали количеството на съединението до непристрастяващи нива, съобщи представителят на FDA д-р Скот Готлиб (Scott Gottlieb) в изявление на регулаторния орган. Понастоящем FDA търси допълнителни данни за това, как да се разработи това изискване, както и публично обсъждане на новата мярка.

"Тази нова регулаторна стъпка ... може да помогне да се избегнат милиони смъртни случаи, свързани с тютюна в цялата страна", коментира Готлиб.

Въпреки че обикновено възприемат "никотина" и "тютюна" като едно и също, всъщност съществуват начини за отделяне на единия от другия.

Това, което предлага FDA, се нарича цигара с ниско съдържание на никотин, при която действителното количество никотин в продукта е ограничено до определено ниво, обяснява Андрю Щрасер (Andrew Strasser), доцент по поведенческо здраве в психиатрията на Школата по медицина Перелман към Университета на Пенсилвания.

Един от начините да стане това е чрез генно инженерство. Това означава, че учените ще променят гените в тютюневото растение така, че онези гени, които контролират производството на никотина, да бъдат изключени, разказва Щрасер за Live Science. Полученият тютюн няма да има никакъв никотин и този тютюн може да се комбинира с обикновен тютюн, за да се създадат нисконикотинови цигари.

Такива цигари с ниско съдържание на никотин вече съществуват за изследователски цели. Има и търговски версии - компанията Vector Tobacco произвежда цигари с ниско съдържание на никотин, наречени Quest, от 2002 до 2010 г., съобщава Forbes.

Но тези продукти не трябва да се бъркат с т. нар. "леки" цигари. При леките цигари дизайнът на цигарата се променя по начин, който на теория би трябвало да достави по-ниски количества никотин, ако се използват по определен начин, каза Уилям Шадел (William Shadel), асоцииран директор на програмата за здравеопазване към Rand Corp. Например тези цигари имат вентилационни отвори за разреждане на тютюневия дим с въздух. Но те все още имат същото количество никотин като обикновените цигари.

Изследванията показват, че пушачите могат да поемат големи количества никотин и от тези цигари, като блокират вентилационните отвори или чрез по-дълбоко вдишване.

Пушачите са "много добри в способността си да получат количеството никотин, което искат от цигарите", коментира Шадел.

За разлика от тях, цигарите, произведени с тютюн, който е генетично конструиран да има ниско съдържание на никотин, не могат да бъдат манипулирани по този начин. С тези цигари "по-енергичното вдишване не е възнаградено с повече никотин", отбелязва Щрасер.

Дали тези цигари наистина биха могли да намалят зависимостта от никотина и да предотвратят смъртните случаи, свързани с тютюна? Необходими са повече изследвания, за да се отговори на този въпрос, но Щрасер и Шадел са единодушни, че първите изследвания са обещаващи.

Например, изследване от 2015 г., публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че пушачите, които използват цигари с ниско никотиново съдържание (между 0,4 и 2,4 милиграма никотин на грам тютюн), пушат по-малко цигари на ден и са по-малко зависими от никотина, отколкото тези, които използват обикновени цигари (с 15,8 милиграма никотин на грам тютюн). В проучване от 2016 г. Щрасер и колегите му  установяват, че цигарите с ниски нива на никотин са свързани с намалено тютюнопушене.

Изследователите все още трябва да проучат точно колко никотин трябва да има в цигарата, за да се намали зависимостта от никотина, обяснява Шадел. И все още има въпроси дали такова правило трябва да бъде изпълнено незабавно или постепенно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.03 2018 в 13:42

Никотинът може да се махне от тютюна, но от окадените души на пушачите - надали.

Отделно, че отглеждането на такъв тютюн ще е агрономично предизвикателство - тютюнът е започнал да натрупва никотин не случайно, а именно за защита от вредителите.

Ако го лишим от никотина ще трябва да го пръскаме с инсектициди. Вероятно от групата на неоникотиноидите.