FDA одобрява капки за очи, които ще заменят очилата за четене

Ваня Милева Последна промяна на 11 декември 2021 в 13:18 11219 0

Кредит Pxhere

Капки за очи, които потенциално биха могли да заменят очилата за четене за милиони хора, са одобрени от американската Агенция по храните и лекарствата през октомври и вече са на пазара.

Капките, съдържащи пилокарпин и предлагани на пазара като VUITY™ (офталмологичен разтвор на пилокарпин хидрохлорид) 1,25% от фармацевтичната компания Allergan, биха могли да помогнат на около 128 милиона американци, страдащи от пресбиопия. Според компанията, една капка във всяко око може да изостри зрението в близък план за 6 до 10 часа, съобщава CBS News.

Капките действат като използват съществуващата способност на окото да намалява размера на зеницата си.

„Намаляването на размера на зеницата разширява дълбочината на полето или дълбочината на фокуса и това позволява да се фокусирате естествено в различни диапазони“, обяснява пред CBS Джордж Уоринг (George Waring), главен изследовател на клинично изпитване на лекарството.

Относно пресбиопията

Пресбиопията, известна като свързано с възрастта замъглено зрение в близост, е често срещано и прогресиращо очно състояние, което намалява способността на окото да се фокусира върху близки обекти и обикновено засяга хора след 40-годишна възраст.

При непресбиопично око прозрачната леща зад ирисът може да промени формата си и да фокусира светлината към ретината, което улеснява виждането на нещата отблизо. При пресбиопично око прозрачната леща се втвърдява и не променя формата си толкова лесно, което затруднява фокусирането върху близки обекти. Пресбиопията може да бъде диагностицирана от очен лекар (офталмолог/оптометрист).

Клиничните тестове на VUITY

Одобрението на VUITY от FDA през октомври 2021 г. се основава на данни от две основни клинични проучвания фаза 3, GEMINI 1 и GEMINI 2, които оценяват ефикасността, безопасността и поносимостта на VUITY за лечение на пресбиопия.

  • Общо 750 участници на възраст от 40 до 55 години с пресбиопия са рандомизирани в двете проучвания в съотношение едно към едно към VUITY или плацебо.
  • Участниците са инструктирани да прилагат по една капка VUITY или плацебо веднъж дневно във всяко око.
  • И двете проучвания постигат по-добра зрителна острота със статистически значима част от участниците, лекувани с VUITY в сравнение с плацебо групата.
  • Не са наблюдавани сериозни нежелани реакции при участници, лекувани с VUITY в нито едно клинично проучване. Най-честите нежелани събития, настъпващи с честота >5% при участници, лекувани с VUITY, са главоболие и зачервяване на очите.

Това не е чудодейно лекарство

Капките не са най-евтините, но не са и прекалено скъпи, на цена от $80 за 30-дневна терапия.

Това обаче не е чудодейно лекарство. Съобщените нежелани реакции включват главоболие и зачервени очи. Компанията също така предупреждава да не се използват капките по време на шофиране през нощта.

Капките са ефективни за хора на средна възраст - при хората над 65-годишна възраст няма толкова голям ефект.

Носенето на очила за четене може да е неудобство за милиони хора, така че новата възможност ще бъде за тях интригуваща.

Източник

FDA Approves Eye Drops That Replace Reading Glasses, Futurism

VUITY™ (pilocarpine HCI ophthalmic solution) 1.25%, the First and Only FDA-Approved Eye Drop to Treat Age-Related Blurry Near Vision (Presbyopia), is Now Available, AbbVie

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !