Facebook си призна, че ни подслушва

Ваня Милева Последна промяна на 20 септември 2019 в 00:00 3917 0

Оказва се, че Portal, Facebook устройство за видео чат, от време на време записва потребителите си и съхранява аудиото на сървърите на компанията.

Социалната мрежа заяви в сряда, че на 15 октомври актуализира политиката си за данни за Portal, които използват чат услугите на Facebook и Mess WhatsApp, за да изясни какви данни Facebook събира и споделя от тези устройства. Facebook планира да започне да доставя преработен 10-инчов Portal и 8-инчов Portal Мини на 15 октомври. Компанията също така пуска версия на Portal, която позволява видео чат през телевизор, съобщава CNET.

Какво е Фейсбук Portal

Това не е приложение, нито пък е някакво неудобно устройство от типа очила за виртуална реалност. Това е устройство, наречено Portal и е предназначено да стои във вашия дом и да служи като двупосочен канал за разговори с приятели и членове на семейството. Facebook Portal има 12-мегапикселова камера отпред и голям, ярък HD екран, така че можете да видите с кристално качество лицето на другия участник в разговора. Той използва вградения AI софтуер (софтуер с изкуствен интелект), за да направи разговорите по-добри от тези на конкурентните устройства.

Запис по невнимание

Когато потребителят каже „Ей, Портал“ ("Hey Portal!"), за да активира устройството, той изпраща записа и стенограмата до Facebook Но понякога сайтът открива, че системата може погрешно да интерпретират друга реч като тази команда за събуждане и може да запише потребителите, сякаш са казали активиращата фраза, без да са го направили. Когато това се случи, Facebook по невнимание ще получи запис и аудио файл на хората, докато сии говорят в домовете си - още едно тревожно нарушение на личния живот от социалния медиен гигант.

Нова политика

Потребителите скоро ще могат да деактивират функцията за запис на аудио, както и да преглеждат и изтриват съществуващите записи, съобщава CNET, позовавайки се на новата политика за използване на данни на Portal, която ще влезе в сила на 15 октомври. Но в политиката не е ясно дали актуализацията ще изтрие записите от сървърите на Facebook или просто ще изчисти собствените си устройства.

Освен за тези аудио записи, политиката за данни гласи, че всякаква друга медия никога не напуска реалното устройство на Portal - включително видео кадрите, записани от системата му за проследяване на лица.

Компанията твърди, че няма да изслушва, преглежда или запазва съдържанието на видеообажданията на вашия Portal и че вашите повиквания са сигурни, тъй като те се осъществяват през Messenger и са криптирани при транзит.

Източник:

Facebook to update Portal policy on what data it collects about you CNET

Фейсбук Портал и Портал Плюс – Струва ли си Допълнението, smartarena.bg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !