Falcon 9 отново изведе спътници в орбита в рамките на два дни

Наука OFFNews Последна промяна на 26 юни 2017 в 00:37 5452 0

Два дни след изстрелването на ракета Falcon 9 от Флорида и приземяването й отново, SpaceX извърши същото и от Калифорния, като изведе на ниска орбита десет сателита от комуникационната мрежа от следващо поколение на Iridium, съобщи Space flight now.

Стартът беше извършен в 23:25 ч. българско време от военновъздушната база Ванденеберг, а 8 минути по-късно първата степен на Falcon 9 се приземи успешно на кораб-дрон, собственост на SpaceX, разположен в Тихия океан, край бреговете на Калифорния. Корабът отново носи ориинално име - "Just Read the Instructions". Това е петото поред успешно кацане на Falcon 9 в морето от началото на подобни кацания през 2015 г.

Изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск написа в Twitter:

Преди изстрелването Мъск написа в Twitter, че кацането може да се окаже "опасно": корабът трябваше да бъде преместен поради лошото време в Тихия океан. Но видео стриймът показа, че бустерът каца меко върху палубата. Първата фаза ще бъде върната на брега, поправена и подготвена за друг полет. 

Това е второто извеждане на сателити на Iridium, извършено от SpaceX, които трябва да предоставят високоскоростни сателитни данни по цялото земно кълбо, както и проследяване на самолети и наблюдение. Новият "флот" трябва да бъде готов да замени сегашната мрежа на Iridium през следващата година, което ще представлява най-голямото обновяване на сателити в историята.

Първите десет от "флота" бяха изстреляни през януари. Първата степен на ракетата Falcon 9 от този полет беше подновена и изстреляна отново в петък от космическия център "Кенеди" с българския сателит BulgariaSat-1 на борда. По този начин бустерът стана първият, извършил излитания и от Западното крайбрежие на САЩ, и от Източното.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !