Фалшивите новини създават фалшиви спомени, показва изследване

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2019 в 00:00 2574 0

Кредит: Pixabay.

След като видят фалшиви новини избирателите могат да формират лъжливи спомени, особено ако историите съответстват на техните политически убеждения, обяснява ново проучване, публикувано в Psychological Science.

Изследването е проведено през седмицата, предхождаща референдума през 2018 г. за легализиране на абортите в Ирландия. Според изследователите фалшивите новини вероятно имат подобни ефекти в други политически контексти, включително в президентската надпревара в САЩ през 2020 г.

„При силно емоционални, партийни политически състезания, като президентските избори през 2020 г., избирателите могат да „помнят“ изцяло изфабрикувани новинарски истории“, разказва водещият автор Джилиан Мърфи (Gillian Murphy) от Университетския колеж Корк. „По-специално те вероятно ще „помнят“ скандали, които се отразяват зле на противниковия кандидат.“

Мърфи и колегите му анкетират 3140 избирателя онлайн как планират да гласуват на референдума. Изследователите представят на всеки участник шест новинарски репортажа, два от които са измислени истории, които описват незаконно поведение при кампаниите и от двете страни на спора.

След като прочитат всяка история участниците са попитани дали са чували за събитието, описано в историята и ако е така, да съобщят детайли от нея, които си спомнят. След това изследователите информират избирателите, че някои от историите, които са прочели, са измислени и поканват участника да идентифицират кои от съобщенията смятат за фалшиви.

Почти половината от анкетираните съобщават спомен за поне едно от измислените събития, много от тях си припомнят многобройни подробности за изфабрикуваната новина. По-често хората, решили да гласуват в полза на легализирането на абортите, да си спомнят за фалшивите истории за противниците на референдума, а тези, които са срещу легализацията, по-често "си спомнят" фалшива информация за поддръжниците на легализацията.

Много участници не успяват да преразгледат това, което си спомнят, дори след като разбират, че информацията може да е фалшива. А няколко участници разказват подробности, че фалшивите новини не включват.

„Това демонстрира лекотата, с която можем да насадим тези изцяло изфабрикувани спомени, дори въпреки изричното предупреждение, че може да са им показани фалшиви новини“, отбелязва Мърфи.

Участниците, които са постигнали по-нисък резултат на когнитивния тест, не са по-склонни да си създават фалшиви спомени, отколкото тези с по-висок резултат, но по-често хората с ниски рзултати си спомнят за фалшивите истории, които съответстват на техните мнения. Тази констатация предполага, че хората с по-високи когнитивни способности са по-склонни да поставят под въпрос личните си пристрастия и своите източници на новини, коментират изследователите.

Източник: 

Research shows fake news could lead to false memories, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !