09 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Фекална трансплантация е излекувала мъж с рядко заболяване, който "се напива" от храна

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 август 2020 в 12:01 86030
Снимка: pixabay

Рядък синдром, при който стомашно-чревният тракт произвежда алкохол от приетата храна, е успешно излекуван с фекална трансплантация, след като никакво друго лечение не помага. Този случай, който е първият подобен в медицинската литература, е описан в публикация в Annals of Internal Medicine.

Синдромът, познат като "автопивоварен синдром" (“auto-brewery syndrome” ABS ), е необичайно състояние, което кара хората да се чувстват опиянени и замаяни, дори когато не са приемали алкохол. Причината са микроорганизми, най-често гъбички, които използват наскоро приетите с храната въглехидрати и произвеждат алкохол. 

Повечето хора носят естествено такива микроорганизми в стомашно-чревния си тракт в малки количества, но при ABS популациите на микробите и съответно ферментацията излизат извън контрол. Това може понякога да се случи и след антибиотично лечение, което променя баланса в стомашната микрофлора.

Това е и причината 47-годишен мъж да потърси помощ в болница в Белгия. След като приключва курс на лечение с антибиотици той започва да изпитва необясними моменти на опиянение в продължение на два месеца. Той обяснява, че не е консумирал алкохол от четири дни, но при кръвните изследвания нивото на етанол в кръвта му е повече от 17 пъти над нормата.

Лекарите диагностицират пациента с ABS и започват лечение с противогъбични препарати, приемани през устата, и нисковъглехидратна диета. Но това помага малко. Дори след увеличаването на дозата на противогъбичното лекарство, приемът в продължение на четири седмици изглежда не дава резултат - пациентът все още се чувства опиянен и дъхът му мирише на алкохол.

След като получава и глоба за шофиране в нетрезво състояние при рутинна проверка, пациентът и лекарите му решават да опитат по-драстично решение - фекална трансплантация на микроорганизми.

В последните години фекалните трансплантации изглеждат като обещаващо лечение за възстановяване на баланса на чревната микрофлора. Но изглежда тази процедура влияе само върху някои инфекции и носи потенциални рискове, които също трябва да се вземат предвид.

Но след неуспешното лечение пациентът изразява готовност да опита и трансплантацията е направена с материал от 22-годишната му дъщеря. За щастие процедурата се оказва успешна и почти три години по-късно пациентът продължава да не проявява симптоми на ABS, количеството на етанола в кръвта му остава нормално и дори получава обратно шофьорската си книжка. 

"Основавайки се на нашия опит с този пациент, ние съветваме и други клиницисти, които имат пациенти със синдром на стомашно-чревна ферментация да обмислят лечение с трансплантация на фекална микробиота, особено ако по-традиционната терапия се е провалила", отбелязват авторите в своето изследване. "Още повече можем да си представим момент в бъдещето - след допълнителни изследвания, които да оценят безопасността на трансплантацията на фекална микробиота - в който този подход може да стане стандартно лечение при синдрома на стомашно-чревна ферментация".

И докато в повечето случаи промяната в храненето и лечението с медикаменти и пробиотици обикновено са достатъчни за излекуването на ABS, в някои по-упорити случаи може да се наложи по-сериозен подход, за който фекалните трансплантации изглеждат обещаващи след повече изследвания.

Източник: Science alert - Doctors Used a Poop Transplant to Cure a Man Whose Gut Was Making Him Drunk

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.