Феновете на дет метъла не са по-агресивни от другите хора, установи проучване (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 март 2019 в 10:57 4447 0

Кредит Metal Injection

Почитателите на тежкия рок не се отличават във възприятията си на агресията от другите хора.

Те  реагират на изображения с жестоки сцени точно както останалите, установи изследване, публикувано в списание Open Science.

Дет метълът е подстил в хеви метъл музиката, развил се като еволюция на траш метъла през 1980-те години. За мнозина той звучи агресивно и затова авторите на статията от Университета Маккуори, Австралия, решават да проверят дали нейният характер влияе върху възприемането на реалността.

„Много хора се наслаждават на тъжна музика и това е малко парадоксално. Защо доброволно искат да се чувстват тъжни? Същата ситуация е с агресивната музика и темите на насилие, вградени в нея. Като учени виждаме противоречие в това, затова искаме да разберем”, споделя професор Бил Томпсън (Bill Thompson) пред BBC news.

Eaten нс Bloodbath

Авторите избират за експеримента 32 фена на дет метъла и 48 човека, които предпочитат друга музика.

Психолозите провеждат т.нар бинокулярна конкуренция (binocular rivalry), по време на която звучи музика: композицията Eaten на групата Bloodbath или Happy на Farrell Williams.

Бинокулярната конкуренция е тест, при който на всяко човешко око се показва различно изображение. В този случай едната снимка показва сцена на насилие - например нападение на улицата, а втората - мирен епизод, например, разхождащи се хора. Според авторите, повечето хора забелязват точно изобразеното насилие, тъй като сигнализира за опасност. Ако приемем, че слушателите на дет метъл заради своето увлечение са нечувствителни към жестокостта, тогава не трябва да обръщат внимание на насилието, но резултатите показват обратната тенденция, която е в съответствие с нормата.

Pharrell Williams: Happy


Изследователите твърдят, че тяхната работа ще помогне да се проверят твърденията на религиозни организации и загрижени родители, че агресивната музика може да повлияе негативно на човека. Експериментът показа, че тя носи само радост на феновете си и не влияе по никакъв начин на склонността към насилие.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !