Феновете на плоската Земя мислят, че стартът на Falcon Heavy е конспирация

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 февруари 2018 в 10:05 7999 0

Успешният старт на ракетата Falcon Heavy на SpaceX е изпрати необичаен полезен товар в космоса - червената Тесла Роудстър, "обслужвана" от манекен на Starman и оборудвана с камери, които предоставиха прекрасни гледки към Земята на фона на космоса.

Снимката горе е последният изглед към Земята, публикувана от Илън Мъск в Instagram профила му. Един от коментаторите на снимката пише: Нийл де Грас Тайсън казва, че Земята не е съвсем кълбо, но тук изглежда като съвършена сфера! Какво се случва?

Да, но плоскоземците не се убеждават лесно, пише LiveScience..

"Хората, които вярват, че Земята е кълбо, защото са видели колата в космоса в интернет, са новото въплъщение на "вярно е, видях го по телевизията!" Това е лош аргумент", туитна The Flat Earth Society, организация, посветена на разпространението на идеята, че Земята не е кръгла. "Защо да вярваме, че която и да е частна компания ще съобщи истината?" добавя организацията.

Не вярвай на никого

Феновете на конспиративните теории за плоската Земя отдавна не вярват на правителството, когато става дума за космос. В техните форуми често се подиграват на НАСА, че "никога не дава точен отговор", както и на опитите на астронавтите да им покажат, че Земята е кълбо - те са редовно се отхвърлят като измами и лъжи.

Сега и Илън Мъск очевидно се присъедини към редиците на измамниците и лъжците, коментират плоскоземците. В техния Twitter акаунт публикуваха "FakeX", подчертавайки, че снимките на Starman върху кръглата Земята са обработени с фотошоп. Под онлайн емисията в YouTube от автомобила на Мъск с манекена Starman плоскоземците и опонентите им се надпреварваха да коментират - последните се подиграваха, как видеото доказва твърдо, че Земята е плоска, а първите отговарят, че това е част от огромна конспирация.

Те вярват на очите си

Невъзможно да се каже колко хора всъщност вярват, че Земята е плоска - особено онлайн, където троловете и истински вярващите са трудно различими. The Flat Earth Society наброява 555 члена, а на конференцията за плоската Земя, която се проведе през ноември 2017 г., Северна Каролина, са присъствали около 500 души.

Специалистите, изследващи вярата в конспиративните теории казват, че странния им инат да игнорират повече от 2000 години на научни наблюдения, се дължи на това, че след като повярват в една теория на конспирацията, хората са склонни да вярват в други конспирации. Тези вярвания им създават чувство за контрол и че знаят повече от другите, освен това те са склонни да харесват черно-бялата версия на света, в която очевидно "лошите момчета" се опитват да заблудят "добрите".

Някои вярващите в плоската Земя са мотивирани от своите тълкувания на Библията. Организаторът на конференцията за плоската Земя през ноември е християнин креационист.

Други просто не вярват на нищо, което не могат да видят със собствените си очи. За това си има име, методът на Зететик, според който личните сетивни преживявания са над всички други форми на събиране на информация. Според този начин на мислене, нито НАСА или Мъск могат да се считат надеждни източници на информация - само в космоса, ако видят кривия контур на Земята със собствените си очи, могат да повярват.

За съжаление, космическият туризъм не е достъпен за всеки. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !