01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Филтърните торбички за чай се оказаха източник на микропластмаса

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 септември 2019 в 12:22 47680
Снимка: Pixabay

Любителите на чая е добре да избягват найлоновите пакетчета, след като проверките установиха, че едно пакетче отделя милиарди частици микропластмаса във всяка чаша, съобщава NewScientist.

Напоследък много производители на пакетиран чай използват не хартия, а синтетични материали, като пластмаса или полиетилен терефталат (PET).

Екип от Канада установи, че пакетче с чай при температура на 95° C освобождава около 11,6 милиарда микропластмаса - малки парченца пластмаса с размер между 100 нанометра и 5 милиметра - в една чаша. Това е с няколко порядъка повече от другите храни и напитки.

„Смятаме, че това е много в сравнение с други храни, които съдържат микропластмаса“, заяви Натали Туфенкджи (Nathalie Tufenkji) от Университета Макгил. „Съобщава се, че трапезната сол със сравнително високо съдържание на микропластмаса съдържа приблизително 0,005 микрограма пластмаса на грам сол. Чаша чай съдържа хиляди пъти повече - 16 микрограма пластмаса на чаша“.

Потенциална токсичност

Екипът купува четири различни марки чай в пакетчета от магазини и кафенета в Монреал, изряза ги, измива ги и ги поставя за 5 минути във вода с температура 95° C. След това анализира водата с електронни микроскопи и спектроскопия. Използвани са за контрола  неразрязани пакетчета с чай, за да се провери дали рязането не причинява отделянето на микропластмаса.

Микропластмасата все по-често се среща в питейната вода, но Световната здравна организация заяви, че няма доказателства за опастност за здравето за хората. За да проверят потенциалната токсичност на частиците, освободени от пластмасовите пакетчетачай, Туфенкджи и нейните колеги поставят водни бълхи (Cladocera) в замърсената вода.

„Частиците не убиват водните бълхи, но предизвикват значителни поведенчески ефекти и малформации в развитието им“, отбелязва Туфенкджи, но "са необходими още изследвания, за да се разберат възможните въздействия върху здравето при хората".

Междувременно Туфенкджи предлага да се избягват найлоновите торбички с чай. „Чаят може да бъде закупен в хартиени торбички или  насипен, което елиминира нуждата от тази пластмасова опаковка за еднократна употреба.“

Справка: Environmental Science & Technology , DOI: 10.1021 / acs.est.9b02540

Източник: Plastic tea bags shed billions of microplastic particles into the cup, NewScientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.