30 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Фирма за отбрана представи система против дронове (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 септември 2015 в 15:57 36750

Растящият интерес към дроновете рано или късно, но неизбежно, ще доведе до тяхното падане - също като на Икар. Тази седмица международната компания за електронни и информационни технологии "Selex ES" представи система за предпазване от нежеланите за някои безпилотни летателни апарати.

Фирмата е част от италианския гигант за отбранително оборудване "Finmeccanica", а самото представяне на системата се е състояло на изложението "Defence and Security Equipment International" (DSEI) в Лондон.

Системата на име "Falcon Shield" представлява сбор от сензори и специален софтуер, които работят заедно, за да забележат, проследят и дори да свалят неприятелските дронове. Възможно е дори да се поеме контролът над апарата.

"Системата "Falcon Shield" използва пасивни оптични и електронни сензори за наблюдение, комбинирани с радар", гласи описанието на компанията.

Оборудването ще прави "електронни атаки", което означава заглушаване или хакване на софтуера на дрона.

"Selex ES" изрежда пет технологии, които влизат в състава на "Falcon Shield", но може да се предположи, че има и компоненти, които не подлежат на реклама. Сред огласените компоненти е камера за далечни разстояния "NERIO-LR", камера за ултра далечни разстояния "NERIO-ULR" и камера "Observer 100" с вграден радар, прикрепена към почти 10-метров стик. Има още и инфрачервена камера "Horizon HD", както и софтуер за контрол на всички сензори.

Все още не е напълно ясно по какъв начин системата ще спира дроновете, но видео дава насоки за съставяне на хипотези. В него дрон с четири перки пуска бомба над стадион. След това кадрите се повтарят, само че с намесата на "Falcon Shield". Изглежда системата ще може да "обстрелва" дроновете със сигнали с грешни координати и така да ги отблъсква или пък направо да ги деактивира по безжичен път.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.