Физик: Няма парадокс на времето в епизода, разкриващ произхода на "Ходор"

Игра на пътешествия във времето

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2016 в 09:37 15122 0

В един вълнуващ момент в 5 епизод от сезон 6 на "Игра на тронове" най-накрая научаваме какво означава сърцераздирателното “Ходор“ чрез едно варг видение на Бран Старк.

Предстоят спойлери – предупреждение за всички, които не са гледали епизод 5 и не искат да узнават съдържанието му.

Сценарият обърква мозъците ни с едно заплетено пътуване във времето - Бран е физически в настоящето, а едновременно пътува в миналото, през цялото време контролирайки Ходор в настоящето и миналото, превръщайки Ходор от миналото в сегашния Ходор.

За да се ориентираме и разберем какво дсе случва с Бран и Ходор, Tech Insider се обръща към Шон Карол (Sean Carroll), теоретичен физик в Колифорнийския технологичен институт (Caltech), който се занимава с проблемите на времето.

"Бран е на две места едновременно или по-скоро, два пъти по едно и също време", каза Карол.

Игра на пътешествия във времето

Бран Старк е изненадан. Игра на тронове HBO

Триоката врана научава Бран "да варгва" и да вижда миналото. Бран вижда Зимен хребет десетилетия преди настоящите събития, детството на самия Ходор, който все още е наричан Уайлис.

Но орда от бели бродници нахлуват в тяхното уязвимо вече скривалище в настоящето, Бран създава мост между двете времеви линии.

"Той е в миналото с младия Ходор и по някакъв начин прави връзка между младия Ходор и Ходор в настоящия момент", обяснява Карол. "И със страха да не ги хванат зомбита и желанието да избягат на някъде, по някакъв начин всичко се предава на младия Ходор и той припада."

Ходор, Ходор...

Виждаме как видението от миналото се слива с клането от настоящето и крясъка на бягащата Мийра – Hold the door, HOld the DOoR, който отеква в ушите на бедното селско момче от Зимен хребет, което повтаряйки го в транс се превръща в „Ходор“ – спасителната команда позволила на Бран и Мийра да избягат.

"В младия Ходор се запечатва идеята, че трябва да задържи вратата, а отсега нататък той може да каже само "Hodor," - обяснява Карол. "Той продължава да служи на Старките, по-късно превръщайки се в човека, който изпраща заповеди до съзнанието на самия себе си като млад."

Променя ли така Бран хода на историята във Вестерос?

Тук няма парадокс

Старият Ходор Уайлис Игра на тронове Хелън Слоун / HBO

Пътуването във времето противоречи на доста наши базови понятия, които ние, хората, имаме за времето и мястото ни в него - а именно, причината и следствието.

Карол обяснява, че "вие изисквате всичко да е логично, но нещо, което е реална информация, може да обикаля времето циклично без причина".

Това е известно като обратна причинно-следствена връзка или непротиворечив, съвместим причинно-следствен цикъл. Хората от по-късни времена се връщат, за да променят събития в миналото, но това се съгласува с ролята, която тези събития по-късно играят, създавайки това бъдеще, което изпраща назад в миналото пътешествениците във времето.

В нашия свят при всички случаи на причинно-следствена връзка, причината предхожда своя ефект във времето. Нашето нормално разбиране за причинно-следствена връзка е приело тази характеристика до такава степен, че на интуитивно ниво имаме големи трудности да си представим нещата по различен начин.

Зад понятието обратна причинно-следствена връзка стои идеята, че във времето редът на причината и следствието е функция само на случайността и че може да има случаи, при които причината да предшества своя ефект, но редът на причината и следствието се обръща във времето спрямо нормалната причинно-следствената връзка, т.е. може да има случаи, при които ефектът времево, но не каузално, предхожда своята причина.

Това е различно от противоречивия причинно-следствен цикъл, който е в "Завръщане в бъдещето". Марти и Док се намесват в миналото като променят хода на историята. За разлика от непротиворечивия причинно-следствен цикъл, това - заедно с класическия "да убиеш ​​собствения си дядо" - е парадокс на пътуването във времето.

За свободната воля в обратната причинно-следствена връзка

Игра на тронове - Бран Старк и Ходор. Хелън Слоун / HBO

А какво може да се каже за свободната воля на Бран в това общуване през времето? Както видяхме в този епизод, Ходор никога не е имал избор. Ами Бран, чиито действия доведоха до промяна на времевата линия?

"[Бран] има свободна воля, в смисъл че, ако не знаете какво ще се случи, имате възможност за избор", отбелязва Карол. "Но след като това се случи, никой не е със свободна воля."

С други думи Бран имаше избор, докато не го направи.

"От гледна точка на физиката, имате свободна воля до степента, до която може да правите избор," добавя той.

Така че, колкото и да е неприятно да се гледа, Уайлис винаги ще става Ходор. Той без да иска жертва както съзнанието си като дете, така и тялото си като възрастен, за да спаси Бран - всичко заради това, че Бран Старк избира да влезе във времевата примка, която вече не дава избор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !