Фламингото формира здрави приятелства

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 април 2020 в 00:01 2680 0

Кредит pixabay

Ново изследване, публикувано в списание Behavioural Processes, показва, че фламингото формира приятелства, които продължават с години.

Изследването, продължило пет години, разкрива, че въпреки е част от високо социални ята, фламингото редовно прекарват време с конкретни близки "приятели". Освен това избягват някои индивиди, което предполага, че просто не се разбират.

Изследването на Университета в Екстър изследва четири вида фламинго в центъра WWT Slimbridge Wetland Centre и открива социални връзки, включително "женени" двойки, приятелства със същия пол и дори групи от трима или четирима близки приятели.

"Нашите резултати показват, че обществата на фламингото са комплексни. Те формират дълготрайни приятелства, вместо слаби безразборни връзки", обяснява д-р Пол Роуз (Dr. Paul Rose), съавтор на изследването. "Фламингото не просто открива партньор и прекарва времето си с този индивид. Някои брачни двойки прекарват много време заедно, но съществуват и много други социални връзки. Виждаме двойки мъжки или женски, които предпочитат да "се виждат", виждаме тройки и четворки, които са често заедно."

"Фламингото живее дълго, някои от птиците в това проучване са в Слимбридж от 60-те години насам и нашето изследване показва, че техните приятелства са стабилни през годините. Изглежда, както при хората, фламингото формира социални връзки по различни причини и фактът, че те са толкова дълготрайни, предполага, че са важни за оцеляването в дивата природа."

Д-р Роуз обяснява, че резултатите могат да помогнат за отглеждането на фламинго в резервати и паркове.

"Когато преместваме птици от един зоопарк в друг трябва да сме внимателни да не разделяме фламинго, които са близко свързани едни с други", подчертава ученият.

Проучването, което използва данни от периода 2012-2016 година, изследва ята фламинго от Карибския регион, Чили и Андите. Ятата варират по размер от едва 20 до над 140 птици и резултатите предполагат, че по-големите ята имат повече социални взаимодействия.

"Най-простият урок от това е, че отглежданите от човека ята фламинго трябва да имат възможно най-много птици, колкото е разумно и възможно", обяснява д-р Роуз.

Изследването открива, че сезоните влияят на социалните взаимодействия като повече връзки се създават през пролетта и лятото - размножителния период.

При три от четирите ята изследването разглежда и състоянието на птиците (преценено по състоянието на краката им), за да се провери дали има връзка между социалния живот и здравето. 

Не се открива такава връзка и д-р Роуз смята, че това може да означава, че социализирането е толкова важно за фламингото, че продължават да го правят дори когато не се чувстват най-добре.

Източник: Phys.org - Flamingos form firm friendships

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !