Фосили на гигантски пингвин с човешки ръст са открити в Нова Зеландия (анимация)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 август 2019 в 11:04 4208 0

Кредит Canterbury Museum

Нов вид древен гигантски пингвин с ръст 1,6 метра е идентифициран от фосили, открити в Северен Кентърбъри, Нова Зеландия. 

Датиран от епохата на палеоцена преди между 66 и 56 милиона години, видът Crossvallia waiparensis се нарежда до други гигантски представители на фауната - най-големия папагал, гигантски прилеп и моа - най-древната позната голяма птица.

Резултатите са публикувани в Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology и в статията учените анализират фосилите, открити в слоеве до река Уайпара. Там са откривани и четири други вида големи пингвини, като първата находка е от преди 30 години, което прави тази област важна за разбирането на еволюцията на пингвините в продължение на десетки милиони години.  

"Фосилите, открити тук, ни помогнаха по-ясно да разберем еволюцията на пингвините като цяло", споделя съавтора на изследването Джералд Майер (Gerald Mayr) от Музея за естествена история Senckenberg. "Предстои и още много - още фосили, за които смятаме, че принадлежат на нови видове, които предстои да бъдат описани".

Сравнение между кости на Crossvallia waiparensis, sp. nov. от Уайпара и кости на съвременен императорски пингвин (Aptenodytes forsteri) и други пингвини от Нова Зеландия от времето на палеоцена. Кредит: Gerald Mayr et al., Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology 2019

Анализът на костите предполага, че Crossvallia waiparensis е най-близко свързан с Crossvallia unienwillia, друг голям вид, живял по същото време, частичен скелет от който е открит в Антарктика през 2000 г. И двете птици имат особени крака, които предполагат, че плуването е имало много по-важна роля в живота им, отколкото са съвременните пингвини, или не са били добре адаптирани да стоят изправени. Тези два вида помагат на учените да изследват връзката между новозеландските пингвини и техните южни събратя.

"Когато видовете Crossvallia са живели на Земята, Нова Зеландия и Антарктика са били много по-различни от сега, Антарктика е била покрита с гори и на двете места е имало много по-топъл климат", обяснява съавторът на изследването Пол Скофийлд (Paul Scofield), куратор в Музея Кентърбъри.

Пингвините от различни региони имат различни размери, което кара учените да предположат, че съревнованието при възпроизводството е изиргало роля в еволюцията им и адаптациите с гигантски размери. Но по онова време не е имало много видове гигантски пингвини, което говори, че изчезването им вероятно се дължи на съревнованието с морски бозайници. 

Откритите фосили от C. waiparensis ще бъдат изложени в Музея Кентърбъри в Нова Зеландия по-късно тази година. 

Източник: IFLScience - Giant Human-Sized Penguin Once Swam The Seas Of New Zealand

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !