Франк Дрейк почина на 92 години. Той бе основател на института SETI и ентусиаст в търсенето на извънземен живот (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2022 в 17:31 4243 0

Кредит SETI Institute

Франк Дрейк (1930-2022)

На 92 години почина американският астрофизик, радиоастроном и член-основател на института SETI Франк Дрейк.

Американският астрофизик и радиоастроном, посветил живота си на търсенето на извънземен живот, пое последния си дъх в дома си в Аптос, Калифорния.

Кой е Франк Дрейк?

Роден през 1930 г., Дрейк е един от основателите на интитута за търсене на извънземен разум (SETI). 

Най-възрастният в семейство с три деца, Франк, израствайки с баптистки убеждения, осъзнава, че "ограничените вярвания на религията моделират главно света, в който са се зародили", което по-късно довежда до ранното му увлечение по астрономията.

През 1951 г. постъпва в Университета "Корнел" и получава бакалавърска степен по инженерна физика, а по-късно, от 1955 до 1958 г., следва астрономия в Харвард.

Един от най-значимите приноси на Дрейк в астрономията е математическото заключение, наречено "Уравнение на Дрейк", което представлява рамка за изчисляване на броя на възможните цивилизации в Млечния път.

През 1974 г. той подготвя "посланието на Аресибо" - радиосигнал, който се излъчва до звезден куп на 22 000 светлинни години от Земята.

Уравнението на Дрейк

Усилията му да създаде оценка на броя на галактическите цивилизации в галактиката Млечен път се ръководят от разработеното от него уравнение, наречено на негово име.

В интервю за National Geographic дъщерята на Дрейк, Надя, споделя, че баща ѝ няма представа в какво ще се превърне уравнението и неговото претворяване.

Уравнението на Дрейк представлява:

, където:

  • R* - брой звезди в нашата галактика (оценят се на около 300 милиарда);
  • fp - каква част от звездите имат планетни системи (оценките са от 20% до 80%);
  • ne - брой планети за всяка звезда със планетна система, на които може да започне живот (оценките са от 0,5 до 6);
  • fl - на каква част от предходните планети ще протече еволюция (оценките са повече от 0% и по-малко или равно на 100%);
  • fi - на каква част от предходните планети животът ще еволюира до цивилизация (оценките са повече от 0% и по-малко или равно на 100%);
  • fc - на каква част от предходните планети цивилизацията ще достигне развитие до ниво радиокомуникация (оценките са от 5% до 25%);
  • fL - каква част от цялото време за съществуване на планетата радиокомуникационна цивилизацията ще оцелее (оценките са трудни - напр. Земята, ако нашата цивилизация оцелее още 1 млрд. години, то този параметър ще е ~10%).

Резултатите от Уравнението на Дрейк могат да варират от нула до милиарди. Някои считат, че уравнението не може да отговори на въпроса, който само си поставя. Други твърдят, че по-важни са въпросите, които сами си задаваме, докато се опитваме да изчисляваме.

Главата на Дрейк в книгата от 1965 г. „Настоящи аспекти на екзобиологията“ изследва шансовете за успех в търсенето на извънземен разум (SETI) от два ъгъла – колко често срещани са комуникативните цивилизации в галактиката и кои техники за търсене са най-вероятни за успех.

„Контактът с друг разумен вид ще има най-дълбоко въздействие върху земната наука и философия“, отбелязва Дрейк.

Друг забележителен принос на Франк Дрейк

Дрейк е един от учените, които през 1972 г. проектират плочата на Pioneer - картинно послание, оставено в "Pioneer 10" и "Pioneer 11", с илюстрация на човешките полове, къде се намира нашата планета в Слънчевата система и галактическото местоположение на Слънцето.

Той работи като технически ръководител при "написването" на "посланието в бутилка" в космическия океан, наречено "Златен запис на Вояджър" - компилация от визуални и звукови изображения на Земята. Освен дълбоко развълнувалия българите факт, че е включена родопската песен „Излел е Делю хайдутин“, изпълнена от Валя Балканска, в плочата са записани общо 90 минути световна музика от различни култури.

Франк Дрейк става декан на Департамента по природни науки в Калифорнийския университет в Санта Круз, от където през 1988 г. се оттегля от поста, но продължава да работи като университетски преподавател.

През същата година е поканен за председател на попечителския съвет на Института SETI, на който посвещава живота си, а по-късно, през 1996 г., се оттегля от преподавателска дейност.

Франк също така става член на Американската академия на науките и изкуствата, член на Националната академия на науките и изкуствата, президент на Астрономическото дружество на Тихия океан, президент на Съвета по физика и астрономия към Националния изследователски съвет и става вицепрезидент на Американската асоциация за напредък в науката.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !