02 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Франция е с най-много антиваксъри в света - 33%, в България са двойно по-малко

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 юни 2019 в 12:53 27070
Снимка: Pxhere

Това е наистина изненада - Франция, люлката на Конкорд, трансплантацията на лицето и първото изолиране на ХИВ, е най-скептична по отношение на ваксините и икономическата полза от науката сред повече от 140 други страни.

Данните за България показват, че 40% от българите смятат, че ваксините са безопасни, а според 15% са опасни, според проучване, публикувано тази седмица, цитирано от списание Science.

Това сочат резултатите на глобално проучване на обществените нагласи към науката и здравето, проведено от Gallup за Wellcome Trust, биомедицинска благотворителна организация, базирана в Лондон.

Проучването е проведено сред 140 000 души от над 140 държави.

По отношение на ефективността на ваксините 57% от анкетираните българи са посочили, че имунизациите са ефективни, а 7% са обявили, че те не са ефективни. 30% от българите не ги смятат нито за ефективни, нито за неефективни, а 7% нямат мнение по въпроса.

71% от българите са посочили, че ваксините са важни за децата, а противоположното мнение са изказали 7% от анкетираните. 17% са посочили, че не ги смятат нито за ефективни, нито за неефективни, а 5% нямат мнение по въпроса.

96% от анкетираните родители в България са посочили, че децата им са ваксинирани срещу едно или повече заболявания.

След получените отговори авторите на проучването от Gallup World Poll са генерирали анализ за това доколко гражданите на дадена държава вярват на учените. От анализа излиза, че само 11% от българите имат голяма вяра на учените, 55% средно вярват на учените, 20% имат малка вяра на учените, а 14% нямат мнение. 

От проучването става ясно още, че доверието към ваксините у нас е по-ниско от средното за Източна Европа.

Изненадата Франция

Французите са на първо място в класацията по отношение на изразено несъгласие за ефективността на ваксините.

Френските учени обаче твърдят, че не са изненадани от този скептицизъм, но той не засяга работата им. Някои предполагат, че той отразява дълбокото недоверие към институциите.

„Смятаме, че има проблем с доверието в правителството, по-специално в здравните органи“, коментира Пиер Верже (Pierre Verger), епидемиолог, който проучва колебанията по отношението към ваксините във френския Институт за биомедицински изследвания INSERM в Марсилия.

На въпроса дали ваксините са безопасни, една трета от 1000 френски участници в проучването не са съгласни - много повече, отколкото в други страни. (В Съединените щати не са съгласни 11%) Недоверието не се различава много по възраст, пол или образование.

Според Верже тези резултати се обясняват от шумните скандали в здравните институции. През 2009 г. например години след другите страни, френските регулатори оттеглиха одобрението си за лекарство за диабетици, основано на амфетамин, свързано със стотици смъртни случаи, на фона на опасенията за намеса от фармацевтичната индустрия. Французите са недоволни и от безсмислените обществени здравни кампании, като например скъпата масова ваксинация срещу свински грип през същата година.

"Франция е една от малкото държави, в които [подобни скандали] са толкова чести", отбелязва Верже.

Проучването разкрива и френския песимизъм относно икономическата полза от науката. Около 55% заявяват, че виждат науката и технологиите като заплаха за местните работни места през следващите 5 години. Въпреки че Франция е единствената страна, която постига над 50% за този въпрос, подобен песимизъм обхваща и други части на Европа, докато повечето региони в Африка и Азия са оптимистично настроени по отношение на перспективите за заетост в областта на науката.

Този страх за бъдещето е разбираем, според Катрин Пелашо (Catherine Pélachaud), изследовател по изкуствен интелект в Университета Сорбона в Париж. "Затварят се заводи и може да стане много трудно за по-малко квалифицираните хора да се адаптират."

Правителството на Франция, световен лидер в производството на ядрена енергия и изнасяща свои технологии, до голяма степен пренебрегва общественото несъгласие в тази област, но приема подозренията на обществото за ГМО храните например, забранявайки отглеждането на ГМ царевица.

Ето класацията по страни по процент на отрицателни отговори на въпроса дали ваксините са безопасни:

Държаване съм съгласен
Франция 33%
Габон 26%
Того 25%
Русия 24%
Швейцария 22%
Армения 21%
Австрия 21%
Белгия 21%
Исландия 21%
Буркина Фасо 20%
Хаити 20%


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.