ГМО-кокошки, снасящи лечебни яйца, одобри американският регулатор

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2015 в 17:07 10036 1

Кредит www.europeanpharmaceuticalreview.com

Управлението по контрол на качеството на храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри генетично модифицирана кокошка.

Това се съобщава в сайта на FDA и списание Nature.

Всъщност нито самата кокошка, нито нейните яйца ще се появят в магазините и няма да се употребяват за храна. Кокошките ще се развъждат за лечение на едно рядко заболяване - болестта на Уолман или дефицит на лизозомна кисела липаза. Яйцата от генномодифицираните кокошки ще съдържат необходимия за пациентите протеин rhLAL. Именно той е активният компонент на първото лекарство за засегнатите от болестта на Уолман - препаратът Kanuma

У пациентите с това рядко заболяване липсва един от ензимите в лизозомите на телесните клетки - кисела липаза. Това предизвиква натрупване на мазнини в черния дроб и други органи и тъкани, чернодробна стеатоза, фиброза и цироза, сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност и преждевременно развитие на атеросклероза. Особено сериозни са последиците, ако болестта се развие в ранна детска възраст. Децата не доживяват до една година.

При здрави хора ензимът (кисела липаза) е отговорен за разграждането на триглицеридите и естерите на холестерола в клетките. 

Лекарството Kanuma, произведено от Alexion Pharmaceuticals, осигурява на организма протеина rhLAL, който е необходим за пациенти с болестта на Уолман. Произвежда се от яйчен белтък, който се съдържа само в яйца от специалните генетично модифицирани кокошки. 

Препаратът е клинично тестван. В проучването, 67% от болните деца, лекувани с лекарството, са оцелели до навършване на една година. А нито едно от контролната група (21), които не са получили лекарството, не са оцелели.

ГМ-кокошката е второто генетично модифицирано животно, за което ви съобщихме, одобрено от FDA. В края на ноември, агенцията призна за годно за консумация първото трансгенно животно, сьомгата AquAdvantage. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2015 в 17:07

Можем да се обзаложим че стават и за ядене.