Гъби на 99 млн години са намерени в кехлибар

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 март 2017 в 11:33 5782 0

Кредит Cai et al

Учудващо добре запазени гъби, заключени в кехлибар преди около 99 милиона години, са открити в музейна сбирка в Китай. В същата колекция кехлибари от Бирма са намерени и непокътнати бръмбари на 125 милиона години, съобщи phys.org.

Гъбите, разпределени в отделно царство, обитават нашата планета също толкова отдавна, както растенията и животните. Основна храна на гъбите са паднали и изгнили дървета и други растителни остатъци, които се появяват в средата на периода Карбон. Плодните тела на гъбите, които обикновено под формата на малки чадърчета виждаме над почвата, са изключително нежни и крехки и затова в колекциите на палеонтолозите има основно следи от спори и мицел.

Открити са разнообразни пластинчати гъби и бръмбари - микофаги (хранещи се с мицел), последните принадлежащи към Oxyporinae, чиито съвременни членове и днес се срещат в меките тъкани на гъбите.

Изследователите от Института по геология и палеонтология в Нанкин (NIGPAS) на Китайската академия на науките са изненадани​ колко добре са запазени находките в древната смола, а също и колко са подобни на съвременните гъби.

Резултатите са публикувани в Nature Communications на 16 март, 2017.

Реконструкции на гъби и бръмбари от периода Креда. Източник: Cai et al.

Всички изследвани гъби са много добре запазени и могат да бъдат групирани в четири форми. Стъбло и цяла непокътната шапка, съдържаща различни пластинки, се виждат в повечето от тези кехлибарени гъби.

Новото откритие предполага продължителен еволюционен застой на формата на тялото за най-малко последните 99 милиона години.

Още по-интересно е, че в кехлибара са намерени и останки от древни късокрили бръмбари Oxyporus с особености, които съвпадат с тези на съвременните видове и показват, че са се хранели с гъби още от ерата на динозаврите пред 126 млн години. 

Според учените, това означава, че преди 120 милиона години между гъбите и насекомите са се създали силни взаимноизгодни отношения.

Съюзът е бил толкова успешен, че участиците в него са спрели да еволюират.


 


Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !