Гълъбите могат да събират и предават знания през поколенията както хората

Антония Петрова Последна промяна на 25 април 2017 в 10:00 4899 0

Кредит Wikimedia Commons

Гълъбите не са смятани за много интелигентни същества.

Ново изследване обаче показва, че те притежават способност, по която си приличат с хората - предаването на информация през поколенията.

Това ги прави единственият животински вид в света, който е способен на това, освен хората (все още няма единодушие дали някои видове примати имат същата способност). 

Докато много животни предават основни умения на своето поколение, като обучение в ловуване, досега нито едно не е показало, че е способно да подобри колективната способност на вида си по начина, по който човечеството става все по-напреднало. 

Учените от Университета в Оксфорд обаче в случая с пощенските гълъби (Columba livia domestica) семейства от птици са в състояние с времето да подобрят ефективността на навигирането си на далечни разстояния.

Способността да се събират, предават и подобряват знанията през поколенията е известна като "кумулативна култура".

"Учените смятат, че само хората имат познавателната способност да събират знания като общество. Но нашето проучване показва, че гълъбите споделят тази способност на хората, поне до там, докъдето успяват да подобряват с времето поведенческите си решения. Ние обаче не твърдим, че те успяват да постигнат това чрез същите процеси като при хората", коментира д-р Такао Сасаки от Отдела по зоология (OxNav Group) в Университета в Оксфорд и автор на статията, съобщаваща за резултатите, в списание Nature

Снимка: Britannica

В експеримента си д-р Сасаки и неговия колега д-р Дора Биро (Dora Biro) тестват дали отделните гълъби могат да подобрят своята навигация при полет с течение на времето. За целта те пускат двойки гълъби по специфичен път, а след това непрекъснато разместват един от опитните членове с неопитна птица, която никога не е минавала този курс. По този начин симулират наследяването на знания в поколенията.

Идеята е, че тези птици прехвърлят своя опит от пътя към следващото поколение и по този начин колективната интелигентност на групата непрекъснато подобрява ефективността на маршрута.

Резултатите показват, че с времето ученикът действително се превръща в учител. Изпълнението на двойките непрекъснато се подобрявало с поколенията - променяли маршрута, за да стане пътят по-директен. По-късните групи имали по-добро изпълнение на полета от онези, летели по единици или в групи, в които никога не е имало промяна на двойката.

Пътищата освен това се оказват подобни при последователни поколения от една и съща верига от двойка гълъби, отколкото между веригите, което показва прехвърляне на знания през поколенията.

"Резултатите ни показват, че гълъбите могат да натрупват знания и да подобряват своето изпълнение с времето, като покриват критериите за кумулативна култура. Освен това те показват, че кумулативните знания не изискват сложни познавателни способности, както се смяташе досега", обяснява д-р Сасаки, цитиран от Sci-news.

Проучването показва, че колективното познание, което обикновено се фокусира върху еднократно изпълнение, може да възникне от натрупване на знания с времето. 

"Една ключова новост, според нас, е, че постепенното подобряване, което наблюдаваме, не е в резултат от нови идеи за това как да се подобри пътя, представен на отделните птици. Вместо това необходимите иновации във всяко поколение идват от форма на колективно знание, която се е образувала чрез двойките птици, които са разрешавали проблема заедно - с други думи "две глави мислят по-добре от една", коментира д-р Биро.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !