Гърбати китове ловуват с мрежа от балончета (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 октомври 2019 в 10:17 3647 0

Кредит University of Hawaiʻi at Mānoa/Permit Number: NOAA #19703

Учени заснеха уникално видео на гърбати китове в момент на така нареченото ловуване с мрежа от балончета, не само с изглед отгоре, но и от камери, прикачени към китовете.

Ловуването с мрежа от балончета е комплексна стадна техника, използвана само от гърбатите (Megaptera novaeangliae) и ивичестите китове на Брюде (Balaenoptera brydei), която се изпълнява в група. Китовете заобикалят в кръг плячката си, обикновено сьомга, херинга или крил (скаридоподобен, ракообразен зоопланктон от разреда Euphausiacea), и започват да изпускат мехурчета въздух, които обикалят рибата в тесен кръг, обграден с "мрежа" от балончета. Единият кит привиква останалите за храненето и останалите идват едновременно, с усти, отворени да погълнат плячката. 

Това е една от повърхностните техники на хранене на гърбатия кит, така че учените са го записвали и преди, но камерите, прикрепени към животните дават безпрецедентен поглед как китовете заграждат плячката си под повърхността.

"Записът е наистина впечатляващ. Наблюдаваме как тези животни манипулират плячката си и я подготвят, за да я уловят. Това ни позволява да видим нещо, което наистина не сме виждали преди", споделя Ларс Бейдер (Lars Bejder), директор на програмата за изследване на морски бозайници към Университета на Маноа. 

"На практика имаме два ъгъла и гледната точка на дрона, които ни показват тези мрежи от балончета, как те започват да се изкачват нагоре и животните минават през мрежата към повърхността, докато камерите върху китовете ни показват същото от гледната точка на животното. Така че наслагването на тези два комплекта данни е много вълнуващо".

Интересно е, че това поведение се учи, а не е инстинктивно, така че не всички популации на гърбати китове го правят. То изисква съгласуване и може да включи до 60 кита наведнъж.

Тъй като гърбатите китове са мигриращи животни, те прекарват половин година трупайки телесни мазнини в богатите на храна води на Аляска, подготвяйки се за 4 800-километрово пътуване до топлите води на Хавай, където се размножават. По време на престоя си в Аляска те могат да се хранят до 22 часа на ден, така че учените поставят с вендузи камерите на група китове в Югоизточна Аляска - единственото място, където животните се хранят по този начин, опитвайки да изучат по-добре това поведение. 

"В Хавай те се размножават и си почиват. Когато се върнат в Аляска започват да се хранят и опитваме да разберем какво коства на тези животни целия процес на миграция и също колко храна изяждат, за да издържат целия този път", обяснява Бейдер във видеото по-долу. 

Данните, които учените събират от камерите и от маркерите-скоростомери, заедно с данните от дрона, разкриват детайли как китовете проявяват това поведение, колко често се хранят и колко храна трябва да приемат, за да натрупат достатъчно тегло, в подготовка за размножителния период. 

Това изследване е част от по-голям проект, изучаващ причините за възможно намаляване на броя на гърбатите китове, включително промени в хабитата, в наличието на храна и ефектът от климатичните промени. 

Източник: IFLScience - Incredible Footage Captures Whale-Eye View Of Humpbacks Bubble-Net Feeding In Alaska

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !