Гърнета, пълни с експлозиви, са били използвани като "ръчни гранати" по време на кръстоносните походи

Ваня Милева Последна промяна на 27 април 2022 в 06:34 7357 0

Един от фрагментите, анализирани от изследователите. Кредит: Robert Mason, Royal Ontario Museum, DOI: 10.1371/journal.pone.0267350)

В Йерусалим през Средновековието, вероятно по време на кръстоносните походи, нещо, което може да се счита за "ръчни гранати", е било използвано с експлозив, вероятно не идващ от Китай, а изобретен от местните жители.

Карни Матесън (Carney Matheson), доцент от Университета Грифит, е извършил нов анализ на различни останки от древни съдове от Йерусалим, датиращи от 11-12 век, и е установил, че са използвани като експлозивни гранати.

Сферично-конични археологически артефакти - заоблени, с конусообразна основа - се срещат в музеи по целия свят и са използвани за какво ли не - от пренасяне на течности до употреба като лула за пушене.

Тяхната гъвкавост и разнообразна употреба са добре документирани, но Матесън обаче прави интересното откритие, че някои от съдовете изглежда съдържат остатъци от запалим материал, най-вероятно експлозив. Изследователят заключава, че тези малки съдове вероятно са били използвани като ръчни гранати.

Малки взривни устройства, хвърляни като гранати по крепости

Всъщност има исторически разкази от периода на кръстоносните походи, включително обсадата на Йерусалим от 1187 г. н. е., които споменават за малки взривни устройства, мятани като гранати срещу крепостите на кръстоносците. Експлозиите, както се отбелязва от историческите описания, са били придружени от силен гръм и проблясъци на светлина.

Метална ръчна граната, за която се смята, че е на стотици години, предоставена на Израелската служба за антики. Кредит: Amir Gorzalczany/IAA

Това е още едно свидетелство за изследователите, които искат да разберат как се е водила войната преди хиляди години.

Това, което остава неясно, е какво точно е имало вътре в тези ранни ръчни гранати.

Те не са използвали черен барут, а друг експлозив

Черният барут е експлозив, изобретен в древен Китай и след това въведен в Близкия изток.

Според някои историци това нововъведение се е случило през тринадесети век, въпреки че други предполагат, че това може да се е случило дори по-рано, в период, вариращ от девети до единадесети век.

Във всеки случай, според Матесън, останките не са от черен барут, а по-вероятно от друг експлозивен материал, изобретен от местните „химици“.

Предложена е смес, известна като гръцки огън , но няма консенсус за това каква всъщност е неговата рецепта, защото процесът никога не е документиран.

Справка: Composition of trace residues from the contents of 11th–12th century sphero-conical vessels from Jerusalem
Carney D. Matheson ,Cory R. Vickruck,Chris J. McEvoy,Kim K. Vernon,Robert Mason
Published: April 25, 2022
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0267350 

Източник: Ancient Objects May Have Been Explosive Hand Grenades Almost 1,000 Years Ago, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !