Гарвани ще почистват улиците на градовете от фасове (видео)

Стартъп от Холандия ще научи умните птици да заменят фасове за храна

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 октомври 2017 в 10:49 14147 3

Кредит crowdedcities.com

Гарваните и цялото семейство Вранови са много интелигентни същества, способни да разбират аналогии и да използват инструменти. Някои учени дори смятат, че техният интелект може да се конкурира с интелигентността на маймуните.

Може ли да използваме тези умни птици за нещо полезно? Например, за почистване на улиците? До тази идея е стигнала холандската стартъп компания Crowded Cities - да обучава гарваните да събират фасовете и да получават в замяна храна.

Цигарените фасове са навсякъде в големия град - в парка, в мръсните канавки и под краката ни. Те са проблем и за Амстердам. Според създателите на проекта всяка година в Холандия се изхвърлят на улицата повече от 6 милиарда цигарени фасове, а за всеки филтър са необходими 12 години, за да се разпадне. Затова екипът решавава да предприеме осъществяването на оригиналната си идея - интелигентните птици да търсят и събират фасовете по градските улици.

Вдъхновение за авторите на проекта е работата на американския технолог Джошуа Клайн (Joshua Klein), който през 2008 г. описва автомати, които обучава гарваните да събират монети и да ги разменят за фъстъци.

Crowbar / © crowdedcities.com

Компанията Crowded Cities използва подобен подход. Членовете на екипа са разработили специално устройство, наречено Crowbar, което всъщност е автоматична хранилка. Птиците трябва да донасят фасовете и да ги хвърлят в фунията на автомата Crowbar.

Камерата, инсталирана на дъното на фунията, потвърждава, че падналият обект е наистина цигарен фас. След това системата пуска малко храна на специална платформа.

Crowbar / © crowdedcities.com

Екипът на Crowded Cities заявяват, че всички компоненти на системата функционират и са готови за работа. Crowbar ще бъде тестван първо по улиците на Амстердам.

А ако някой се съмнява в интелигентността на семейство Вранови, нека изгледа долния видеоклип:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

10.10 2017 в 23:37

Сега остава някви зелени да прочетат това, и да нададат вой, че злодеите правят гаргите наркомани, и че ги експлоатират.

15914

1

поп Дръвчо

10.10 2017 в 13:50

Много яко. А още по-добре ще е като започнат да крадат цигари.