01 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гъсеница се храни с полиетиленовите торбички (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 април 2017 в 13:18 121105
Снимка: CSIC COMMUNICATIONS DEPARTMENT

Гъсеница, която дъвче полиетиленови торбички, може да е ключът към разрешаване на проблема със замърсяването с тях.

Става дума за ларвите на големия восъчен молец (Galleria mellonella), която изяжда восъка в пчелните кошери.

Учени от Университета в Кембридж откриват, че те с охота правят това и с пластмасите.

Всяка година в света се произвеждат около 80 милиона тона полиетилен, предназначени за пазарски торбички и пакетиране на храна. Пълното му разграждане обаче отнема хиляди години.

Експериментите на учените показват, че ларвите на молеца могат да разрушат химическите връзки на полиетилена по същия начин, по който храносмилат пчелния восък. Насекомите успяват да пробият дупки в пликовете за по-малко от час, съобщава Science mag.

Проучването е публикувано в списание Current Biology.

Снимка: CÉSAR HERNÁNDEZ/CSIC

"Гъсеницата ще бъде стартовата точка. Необходимо е да разберем подробностите, по които се извършва този процес. Надяваме се така да дадем техническо решение за ограничаване на проблема с пластмасовите отпадъци", коментира д-р Паоло Бомбели (Paolo Bombell), биохимик от Университета в Кеймбридж и един от водещите учени в проучването.

Бомбели и неговият колега Федерика Берточини (Federica Bertocchini) от испанския Институт по биомедицина и биотехнология в Кантабрия са патентовали откритието. Всъщност откритието прави Берточини, която е аматьор-пчелар. Докато почиствала кошери, заразени с тези гъсеници, тя ги сложила в пластмасова торбичка. За нейна изненада насекомите бързо намерили път навън като изяли дупки в торбата. 

Оказва се, че гъсениците на молеца успяват да разпаднат полиетилена на етиленгликол, който може бързо да бъде преобразуван в полезни субстанции като антифриз.

Желанието на двамата учени е да ускорят процеса по откриване на химическите загадки зад естественото разграждане на пластмасите. Според тях, микробите в гъсеницата, както и на самото насекомо, вероятно играят важна роля в този процес.

Ако химическият процес бъде разгадан, това ще доведе до намиране на решение за управление на пластмасовите отпадъци в природата. "Ние обаче не трябва да се чувстваме оправдани да трупаме съзнателно полиетилен в околната среда само защото знаем как да го биоразграждаме", изтъква Берточини, цитирана от BBC News.

Снимка: CÉSAR HERNÁNDEZ/CSIC


+ 2
- 0
Аз имам интересни размисли - имагото на тая мила гъсеничка умее да лети. Абе направо казано си е пеперуда.

Ако задобрее в яденето на полиетилен, дали няма изведнъж да установим по трудния начин колко много от инфраструктурата ни ползва тоя материал? Отведнъж се сещам за водопровода и газовите мрежи за ниско налягане.
Izalina
Рейтинг : 25550
27.04 2017 в 11:54 4
+ 0
- 0
Да бе, после да се чудим как да се справим с популацията на Galleria mellonella и ще ревем да са ни пчелите.
+ 11
- 0
Тая гадост ще спре да стига да океана, ако от нея започнат да правят фураж още на сушата.
+ 9
- 0
Сега сериозно:
Това наистина може да реши един проблем, но как ще ги научат да живеят в океана?
+ 10
- 0
И произвежда изкуствена коприна :)
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.