Газовите печки могат да бъдат опасни за човешкото здраве

Те могат да причинят астма, рак при деца и възрастни, дори когато са изключени

Ваня Милева Последна промяна на 16 септември 2022 в 00:15 3078 0

Кредит Pexels/Magda Ehlers

Химични вещества като метан от газовите печки могат да предизвикат затруднено дишане и ускорен сърдечен ритъм.

Наскоро учени предупредиха, че газовите печки могат да причинят астма при децата, да изложат възрастните на риск от рак, дори когато не се използват, тъй като отделят същите частици, които изхвърлят камионите и автомобилите.

Газовите котлони си имат своите предимства, но все повече изследвания като публикуваното през януари 2022 г в Environmental Science & Technology и агенции като California Air Resources Board съобщават, че газовите печки могат да отделят опасни замърсители на въздуха, докато работят и дори когато са изключени. Такива химикали са метанът, който може да предизвика затруднено дишане и ускорен сърдечен ритъм.

За това предупреждава преди дни в The Conversation и д-р Джонатан Леви (Jonathan Levy), професор по екологично здраве от Бостънския университет, който участва в проучвания, измерващи замърсяването на въздуха в домовете и изгражда модели, показващи как източниците на закрито биха допринесли за замърсяването на въздуха в различни видове домове.

Вредни химични вещества от газови печки

Един от основните замърсители на въздуха, често свързван с използването на газови печки, е азотният диоксид или NO₂.

Това е същият замърсител, който се свързва с големите магистрали. Нещо повече замърсяването в кухня с газова печка може да е по-силно, отколкото на натоварена улица, тъй като става в затворено помещение, а не на открито. 

Леви обяснява, че "NO₂ е страничен продукт от изгарянето на горивото". Той добавя, че излагането на азотен диоксид в домовете е свързано с по-тежка астма и повишена употреба на спасителни инхалатори при децата.

Той също така заявява, че този газ може да засегне възрастни астматици и допринася както за развитието, така и за изострянето на хроничната обструктивна белодробна болест.

Леви също така предупреждава, че размерът на дома и вентилацията са решаващи фактори за това колко опасна може да бъде една газова печка. Разбира се, използването на аспиратор при готвене или отварянето на прозорците, може драстично да намали концентрациите.

Той също така цитира проучване, което показва, че нивата на NO₂ в домовете често надвишават обичайните стандарти за безопасност, когато се използват.

В много домове газовата печка е по-голям източник на замърсяване, отколкото външните източници, защото газовете могат да се концентрират в малък обем.

Рискове, които газът създава за човека

Продължителното излагане на NO₂ може да доведе до рак на белия дроб.

Децата е по-вероятно да развият астма, докато възрастните са изложени на повишен риск "както за развитието, така и за обострянето на хронична обструктивна белодробна болест.респираторни заболявания и дори рак", посочва д-р Джонатан Леви.

Това не е единственият случай, в който се съобщава за въздействието на газовите печки върху човешкото здраве. През 2013 г. проучване, публикувано в International Journal of Epidemiology, открива, че при децата, живеещи в жилища, в които се използват газови печки, вероятността да бъдат диагностицирани с астма е с над 40 % по-голяма, отколкото при техните връстници.

Друго проучване, проведено през същата година от изследователи от Йейлския университет, показва, че всяко увеличение на NO₂ във въздуха с пет части на милиард или PPB води до значително увеличаване на хриповете и астмата при децата в техните домове.

Природният газ не се счита за токсично вещество, но представлява риск за човек, изложен на въздействието му в големи количества. Газът може да причини проблеми с дишането, тъй като замества кислорода, което води до задух, учестено сърцебиене, умора и други проблеми с кръвообращението и дишането.

Леви отбелязва, че в около 5% от жилищата с газови печки има изтичане на метан, което е достатъчно голямо, за да се наложи ремонт, без обитателят дори да знае за това.

Бензенът

Бензенът е друг химичен продукт, който може да изтича от изключени газови печки. Това химично вещество се свързва с развитието на множество видове рак, въпреки че експертите не са сигурни дали количеството бензен, което изтича от печките, е достатъчно, за да бъде сериозна опасност.

По същество бензенът, описан подробно в ChemicalSafetyFacts.org, може да бъде освободен и от изключената печка на даден човек. Газът се счита за "канцероген", тъй като се свързва с левкемия и други видове рак на кръвта.

Все пак количеството бензен от печката е ограничено и не достига нива, считани от здравните служители за отровни. Въпреки това продължават да съществуват опасения за продължително излагане на въздействието му.

Какво можем да направим

И така, ако живеете в дом с газов котлон, какво трябва да направите и кога трябва да се притеснявате? Първо, направете каквото можете, за да подобрите вентилацията - с абсорбатор, който излиза на открито и отваряйте кухненските прозорци, докато готвите. Това ще помогне, но няма да елиминира рисковете, особено за членовете на домакинството, които са в кухнята, докато се извършва готвене.

Ако живеете в по-малък дом или такъв с по-малка затворена кухня и ако някой във вашия дом има респираторно заболяване като астма или хронична обструктивна белодробна болест, излагането на газа все пак може да бъде опасно дори при добра вентилация. Смяната на газова печка с такава, която използва магнитна индукция, ще елиминира това излагане, като същевременно ще осигури ползи за климата.

Източници:

Gas Stoves Can Be Hazardous in Human Health; May Cause Asthma, Cancer in Children and Adults Even When Turned Off
Marie Morales, The Science Times

Is your gas stove bad for your health?, Jonathan Levy, The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !