Гейзерът Стиймбоут в Йелоустоун е необичайно активен и не се знае защо (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 юни 2019 в 10:06 6216 0

Снимка на USGS показва парата, издигаща се от гейзера Стиймбоут (Параходът) след по-предишно изригване. Кредит: USGS

Гейзерът Стиймбоут (Параходът) в националния парк Йелоустоун изхвърли пара и вода в 12:52 ч. местно време на 12 юни. След това, след три дни, 3 часа и 48 минути по-късно - в 16:40 ч. на 15 юни отново изстреля пара и вода във въздуха, съобщава Програмата за вулканична опасност на Американската геоложка агенция (USGS).

Това е нов рекорд за най-късия интервал, записан между две изригвания, според Billings Gazette.

Но няма място за притесняване. Увеличената активност на един-единствен гейзер не показва никаква нова заплаха от калдерата на Йелоустоун - „супервулкан“, скрит под парка - според USGS.

"Гейзерите се очаква да изригват, а повечето са хаотични, като Парахода", пише агенцията. 

Освен това хронологията на изригванията на Парахода се води едва от 1982 г., отбелязва Billings Gazette. Историята на Йелоустоун е много по-стара.

Област, която се наблюдава от Програмата за вулканична опасност на Американската геоложка агенция (USGS). В розово е калдерата на Йелоустоун, в чийто горен ляв ъгъл е паркът. Кредит: USGS

Billings Gazette също така съобщава, че изригванията са особено драматични, големи и силни, като се изхвърлят и камъни, които са разбили дървен пост. Изследователите не разполагат с добре проверени теории, които да обяснят защо гейзерите понякога имат активни периоди или "спят", според Billings Gazette.

Гейзерът Стиймбоут постави рекорд за общ брой изригванията през 2018 г., като за календарната година те са 32, според USGS. През 2019 г. вече са 24 изригвания, шест от които са само през юни.

Източник: Yellowstone's Steamboat Geyser Is Incredibly Active Right Now, and We Don't Know Why. Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !