03 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гейзерът Стиймбоут в Йелоустоун е необичайно активен и не се знае защо (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 юни 2019 в 10:06 52460
Снимка на USGS показва парата, издигаща се от гейзера Стиймбоут (Параходът) след по-предишно изригване. Кредит: USGS
Свързани новини

Гейзерът Стиймбоут (Параходът) в националния парк Йелоустоун изхвърли пара и вода в 12:52 ч. местно време на 12 юни. След това, след три дни, 3 часа и 48 минути по-късно - в 16:40 ч. на 15 юни отново изстреля пара и вода във въздуха, съобщава Програмата за вулканична опасност на Американската геоложка агенция (USGS).

Това е нов рекорд за най-късия интервал, записан между две изригвания, според Billings Gazette.

Но няма място за притесняване. Увеличената активност на един-единствен гейзер не показва никаква нова заплаха от калдерата на Йелоустоун - „супервулкан“, скрит под парка - според USGS.

"Гейзерите се очаква да изригват, а повечето са хаотични, като Парахода", пише агенцията. 

Освен това хронологията на изригванията на Парахода се води едва от 1982 г., отбелязва Billings Gazette. Историята на Йелоустоун е много по-стара.

Област, която се наблюдава от Програмата за вулканична опасност на Американската геоложка агенция (USGS). В розово е калдерата на Йелоустоун, в чийто горен ляв ъгъл е паркът. Кредит: USGS

Billings Gazette също така съобщава, че изригванията са особено драматични, големи и силни, като се изхвърлят и камъни, които са разбили дървен пост. Изследователите не разполагат с добре проверени теории, които да обяснят защо гейзерите понякога имат активни периоди или "спят", според Billings Gazette.

Гейзерът Стиймбоут постави рекорд за общ брой изригванията през 2018 г., като за календарната година те са 32, според USGS. През 2019 г. вече са 24 изригвания, шест от които са само през юни.

Източник: Yellowstone's Steamboat Geyser Is Incredibly Active Right Now, and We Don't Know Why. Live Science


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
03 декември 2021 в 12:450
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.