07 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гекон буквално изскача от кожата си, за да се спаси от изяждане

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 октомври 2015 в 12:30 36440
Кадифен гекон се опитва да изяде люспест гекон. Снимка: Louise Jasper

Можем да го наречем своеобразна проява на страх, но когато се сблъска с челюстите на огладнял хищник, един малък гекон в буквалния смисъл на думата изскача от кожата си, за да спаси живота си.

Чарли Гарднър (Charlie Gardner) от Университета в Кент, Великобритания и фотографът Лауси Джаспър (Louise Jasper) са забелязали два гекона в една ноеврийска нощ през 2014 г. близо до град Дарайна в североизточен Мадагаскар

По-големият кадифен гекон (Blaesodactylus sp.) бил хванал друг по-малък и се борил да го погълне. След около 30 секунди, по-малкият люспест гекон (Geckolepis sp.) успял да се измъкне от устата на хищника, като буквално свалил кожата си. Щастливото животно, сега с розов цвят на гола плът, излетяло във въздуха и се шмугнало в безопасност близо до загнил пън

Сваляне на люспите

Видовете гекони от род Geckolepis са развили способността да свалят по-голямата част от кожата си, когато са уловени. Тяхната кожа е покрита с едри припокриващи се люспи, които лесно могат да се отделят.

"Фактът че имат тази изумителна защита от хищници е бил известен от десетилетия," разказва Гарднер. "Но никой не е знаел точно срещу какви животни служи тази защита."

Тъй като тези гекони живеят по дървета и са активни през нощта, някои учени предположили, че това може да се е развило като защита срещу нощни змии. Но изглежда може да се използва чудесно и при бягство от по-големи нощни гекони. 

Геконите не са единствените животни, които си свалят кожата, за да се спасят от изяждане - иглестите мишки също прибягват към това. Те позволяват на хищници да откъснат големи парчета от кожата им , които после могат лесно да се възстановят без да остават белези.

По материали от: Herpetology Notes, Vol 8, p 479

Източник: New Scientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.