29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гелът, който сам поправя зъбите, може да сложи край на пломбите

Нов начин за лечение на кариес

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 септември 2019 в 00:13 132640
Снимка: Pxhere

Зъбният емайл вече може да се поправи чрез прилагане на специален гел. Продуктът може да спаси хората от развитие на кариеси и нуждата от пломби.

Емайлът е твърдият, защитен слой от външната страна на зъбите. Той се износва заради киселините в устата и многократното дъвчене, което води до кариеси, които трябва да се запушват с пломби, за да се предотврати по-нататъшното гниене.

Тъй като пломбите са направени от чужди материали като метал, керамика и смола, те не се свързват безпроблемно със зъбната повърхност и често падат.

За да преодолеят този проблем, Жуейкан Руикан Тан (Ruikang Tang) от Университета Zhejiang в Китай и неговите колеги създадоха гел, съдържащ калций и фосфат - градивните елементи на истинския емайл, за да се опитат да стимулират зъбите да се самовъзстановят.

Екипът тества гела, като го прилага върху човешки зъби, отстранени от пациенти и  повредени с киселина. След това те оставят зъбите в контейнери с течност, предназначена да имитира устата в продължение на 48 часа.

Нови кристали

През това време гелът стимулира растежа на нов емайл, като през микроскоп се вижда, че има същото подредено разположение на кристали от калций и фосфат като обикновения емайл.

Това вероятно е така, защото при нормално развитие на зъбите възникващият емайл е покрит в неподреден слой от калциеви и фосфатни частици - както са в гела - което стимулира растежа, обяснява Тан.

Новото емайлово покритие е с дебелина само 3 микрометра, което е около 400 пъти по-тънко от неповредения емайл, но Танг подчертава, че гелът може да се прилага многократно за натрупване на възстановителния слой.

Няколко други изследователски групи са се опитвали да поправят зъбния емайл с калциеви и фосфатни смеси, но техните гелове съдържат по-големи струпвания на частици, които не се прилепват добре към зъбната повърхност, коментира Тан. Това затруднява възстановяването на емайловите кристали, отбелязва изследователят.

Екипът сега тества гела върху мишки и се надява по-късно да го изпита и върху хора. Исзследователите ще трябва да се уверят, че химикалите в гела са безопасни и че нов емайл може да се образува в реалната среда на устата, догато хората консумират храни и напитки, съобщава Тан.

Справка: Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aaw9569

Източник: Gel that makes teeth repair themselves could spell the end of fillings, newscientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.