Генетична ли е интелигентността? Откриха 40 нови гена, свързани с IQ

Наука OFFNews Последна промяна на 24 май 2017 в 08:19 22615 0

40 гени бяха идентифицирани като свързани с интелигентността в едно от най-големите проучвания по рода си, съобщава IBTimes.

Мащабът на откритието е огромен. Досега имаше само няколко известни гена със силни връзки с интелигентността. Изследването на 60 000 възрастни и 20 000 деца допринася за това гените да станат общо 52.

Мащабното проучване на генетиката на човешката интелигентност е публиувано в списание Nature Genetics. То дава на учените най-богатият досега поглед върху биологията, която подкрепя нашите познавателни умения.

"Не очаквах в действителност да открия толкова много важни гени", коментира авторът на проучването Даниел Постума (Danielle Posthuma) от Vrije Universiteit Amsterdam (Свободен университет на Амстердам).

В проучването са сканирани геномите на почти 80 000 души от европейски произход, сравнявани са уникални вариации на геномите им с техните резултати на тестове за интелигентност. Размерът на проучването е основният фактор, който помага да се открият достоверно уникалните вариации, свързани с интелигентостта.

Снимка: Pixabay

Някои от гените са по-силно свързани с интелигентността от други, въпреки че няма такива, които изпъкват над останалите, откриват учените. По всичко изглежда интелигентността е незабележимо повлияна от много голям брой гени, установяват те.

Много от тези гени участват в структурата и функционирането на мозъка. "Повечето участват в регулирането на клетъчното развитие. Някои конкретни гени участват предимно във функционирането на синаптичната връзка. Мнозинството гени са предимно изразени в мозъчната тъкан - и това би трябвало да се очаква от гени, свързвани с интелигентността", обяснява Постума. 

Интересното е, че някои от гените са били познати с различни от интелигентността белези преди проучването. "Един от гените смятам за най-интересен - shank3, който досега не е бил свързван с интелигентността, а е познат като ген за аутизма", изтъква Постума. Връзката между интелигентността и белезите на аутизъм е разпознавана и преди в други проучвания, въпреки че много хора с аутизъм имат трудности с обучението.

Учените обаче засега не знаят какво вършат повечето от новоидентифицираните гени. Следващата стъпка, по думите на Постума, е да се блокират техните функции в мишки, за да се разбере какви ще са последиците върху функционирането на мозъка. Същото може да бъде сторено с човешки неврони, създадени от кожни клетки в лаборатория. В същото време, ако учените успеят да изградят детайлна карта на генетиката на интелигентността, това може да им помогне да разбере какво се обърква при състояния, които водят до психични разстройства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !