Генетично изследване показва, че шотландците от Средните векове насам не са се преселвали много

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 септември 2019 в 10:00 10155 0

Кредит pixabay

Изглед от Единбург

Генетично изследване, проследяващо наследниците на шотландците от Средните векове, показва, че те не са пътували далече и вероятно живеят в сходни райони като предците си.

Резултатите от първото генетично картографиране е публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Забележително е колко дълга е линията на шотландските кралства от Средните векове, имайки предвид колко се е увеличило движението на хората от индустриалната до съвременната ера", обяснява професор Джим Уилсън (Jim Wilson) от Университета на Единбург, Шотландия. "Смятаме, че това до голяма степен се дължи на фактът, че хората са се женили основно в своите области и така са запазили генетичната си идентичност".

Средните векове обхващат голям период от време от падането на Римската империя (476 г. сл.н.е.) до около 1000 г. сл.н.е. През този период Шотландия е разделена на различни кралства - Стратклайд на Югозапад, Пиктланд на Североизток и Гододин на Югоизток например, които са съставени основно от шест големи генетични клъстери, все още съществуващи и днес.

Учените от Университета на Единбург и Кралска колегия на хирурзите в Ирландия стигат до това заключение след като изучават генетичния фонд на повече от 2 500 британци и ирландци (почти 1 000 от които от Шотландия), които имат баби и дядовци и прабаби и прадядовци, родени в рамките на 80 км едни от други. 

Докато други части от Британските острови имат голямо присъствие на келтски (на Запад) и германски (на Изток) предшественици, норвежкото генетично наследство е най-засилено на Север, като жителите на островите Оркни и Шетланд имат най-високото присъствие извън Скандинавия. В Шетланд например норвежкото генетично наследство достига 23 до 28%, без съмнение резултат от серия викингски нашествия между 8 и 11 век сл.н.е., тъй като Шетландските и Оркнейските острови, в северната част на Шотландия са първите места, до които викингите са достигнали.

Резултатите предполагат и че някои исландски заселници са дошли от Северозападна Шотландия и Ирландия, докато хората от остров Ман изглежда са основно с шотландски произход. Но това изследване не е просто интересен поглед върху историята на страната, обясняват учените. То може да бъде полезно от медицинска гледна точка. 

"Това проучване е важно не само от историческа гледна точка, но и за разбирането на ролята на генетичните вариации при човешките заболявания", пояснява д-р Едмънд Гилбърт (Dr Edmund Gilbert) от Кралска колегия на хирурзите. "Изучаването на детайлите в генетичната структура на населението помага на учените по-добре да определят генетичните вариации, причиняващи заболявания, от тези, които се случват естествено в британските и ирландските популации, но имат малък или никакъв риск да предизвикат заболяване."

Източник: IFLScience - Genetic Mapping Suggest Scots Haven't Traveled Very Far Since The Dark Ages

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !