Генетично модифицираните комари доказаха своята ефективност в Бразилия

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2015 в 06:59 6436 0

Кредит wikimedia

Намалял е с 95% броят на комарите в популации, разнасящи 4 вида тропическа треска, вследствие на внесени в генома им изменения.

В районa Итабераба (Itaberaba) на бразилския щат Баия (Bahia) успешно преминаха изпитанията на генетично модифицирани комари, създадени по методика, разработена от компания Oxitec.

В природата били пуснати ГМ комари от вида Aedes aegypti, който е отговорен за разпространението на жълта треска, денга, чикунгуня и зика. Числеността им е намаляла с повече от 90% , според Entomology Today.

Резултатите от изпитването на генно модифицираните комари, предназначени за намаляване на способността им да предават треска денга, са публикувани в  PLoS Neglected Tropical Diseases.

Как работи

В мъжките на Aedes aegypti, върху чийто геном са поработили специалистите на Oxitec, съществува ген, причиняващ ранна смърт на потомството. В резултат тези комари се чифтосват с женските, но техните ларви загиват, преди да могат да пораснат до стадия на възрастен комар, когато вече насекомото е потенциален носител на болестта.

В момента по света се разработват няколко генетични техники за намаляване на броя на Aedes aegypti. Наред с въвеждането на гена на ранната смърт на потомството се предлага да се въздейства на генома така, че да се раждат изключително мъжки комари или да се намали репродуктивната способност на женските чрез манипулиране на микро-РНК.

Контрол на комарите в Бразилия

"Тези упорити комари и болестите, които предизвикват, са истинско предизвикателство", коментира проф. Маргарет Капур (Margareth Capurro) от Университета в Сао Пауло . "Aedes aegypti са развили резистентност към инсектицидите, а дори когато премахнем местата за размножаване, те продължават да се възпроизвеждат и предават болестите, защото живеят в области, които са трудни за третиране. Ето защо се нуждаем от нови инструменти. Знаехме, че комарът на Oxitec е обещаващ инструмент, така че искахме независимо да оценим неговата ефективност тук, в Бразилия."

Вирусните трески денга, чикунгуня и зика са инвалидизиращи заболявания. В момента няма ваксина или специфично лечение за всяка от тях. Според Световната здравна организация смятат, че контролът върху броя на комарите е единственият начин за борба с тези заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !