Генитален херпес и ухапване от паяк: Най-абсурдните съобщения за странични ефекти на ваксините срещу COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2021 в 00:00 5093 0

Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

Винаги, когато се разработи ново лекарство или терапия, се задейства трудният процес на докладване на нежелани ефекти. Всички, които са са го взели, се насърчават да съобщават за всякакви последващи медицински състояния, независимо колко неясни или направо нелепи изглеждат. 

Този процес е особено важен при идентифицирането на възможните неблагоприятни ефекти от новите ваксини и такива вече се докладват във Великобритания за ваксината на Oxford/AstraZeneca.  

На 16 март е пуснат нов аналитичен отчет, съдържащ всички съобщени реакции след инокулация с ваксината AstraZeneca. Всички симптоми са подадени доброволно като част от схемата "жълта карта" (Yellow Card Scheme), сайт за подаване на нежелани ефекти след прием на лекарство или ваксина, а докладът съдържа данни от началото на януари до 7 март.

Много от тях са напълно несвързани, а някои от тях са направо абсурдни. 

Ето някои акценти:  

  • Генитален херпес 
  • Множество различни костни фрактури 
  • Алкохолно отравяне 
  • Лош дъх
  • Неуспех на диетата
  • Метеоризъм (излишни газове в червата)
  • Уголемяване на гърдите
  • Токов удар
  • Преждевременна еякулация 
  • Ужилени и/или ухапани от членестоноги 

Това са само някои от многото „ефекти“, които хората доброволно са подали, надявайки се да помогнат - или може би просто като странна шега, наистина е трудно да се каже. За съжаление, макар че ваксината е изключително ефективна за предотвратяване на COVID-19, изглежда е по-малко ефективна за предотвратяване на махмурлука или ухапване от паяк - винаги има какво да се подобри. 

Това е шега, разбира се, системата е изключително важна. Всъщност ваксината на AstraZeneca бе подложена атака през последните седмици заради твърденията в някои страни от ЕС, че е свързана с повишен риск от съсирване на кръвта. Въпреки че много страни спират употребата на ваксината, докато се разследва, доклад, обявен на 18 март от Европейската агенция по лекарствата, констатира, че твърденията са необосновани и не са свързани с ваксината. Събитията показват, че този процес работи - може би твърде добре - и че всяка ваксина се проверява строго след пускането й. 

Разбира се, ако се прелисти обширния списък с неблагоприятни ефекти, някои са познати още при изпитванията на ваксините. Главоболието, гаденето и болката на мястото на инжектиране съставляват по-голямата част от съобщенията и често се наблюдават в много различни ваксини. Въпреки това, ваксините никога не се употребяват, ако има сериозни странични ефекти, с изключение на сериозни алергични реакции, за които се смята, че са изключително редки, появяващи се само 60 пъти в 5 милиона дози от ваксината Оксфорд / Астразенека. 

Източник: Genital Herpes And Spider Bites: People Are Reporting Absurd Side Effects Of COVID-19 Jabs, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !