Генната мутация не увеличава смъртността от рак на гърдата

Анджелина Джоли оперира гърдите си може би напразно

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 януари 2018 в 10:08 7676 0

Кредит Wikimedia Commons

Анджелина Джоли влезе в заглавията, когато се подложи на превантивна хирургична операция, след като научи, че има до 87% шанс за развитие на рак на гърдата. Лекарите установиха, че звездата има мутации в гените BRCA, които увеличават риска от рак на гърдата от четири до осем пъти.

Сега ново откритие, публикувано в The Lancet Oncology, показва, че Джоли може да е прибързала.

Учени от Университета в Саутхемптън, Великобритания, наскоро съобщиха, че жените, които носят мутация в гените BRCA1 или BRCA2, не е по-вероятно да умрат след диагноза на рак на гърдата, отколкото тези, които не са носители. Нещо повече, носещите тези мутации, всъщност, имат по-висок коефициент на оцеляване, ако диагнозата е тройно негативен рак на гърдата.

BRCA мутациите могат да причинят рак, защото могат да повредят механизмите за самовъзстановяване на ДНК. Освен рак на гърдата, тези мутации са свързани с повишен риск от рак на яйчниците и на простатата.

"На жените - носители на BRCA мутациии, диагностицирани с ранен стадий на рак на гърдата, по-често се предлага скоро след диагнозтицирането двойна мастектомия или лечение с химиотерапия" в сравнение с тези, които не са носители на мутациите, заяви съавторът на проучването Диана Екълс (Diana Eccles) от Университета на Саутхемптън.

"Нашите резултати показват, че тази операция не трябва незабавно да се предприема едновременно с другите лечения".

В изследването участват 2733 британски жени на възраст 18-40, диагностицирани с рак на гърдата, между 2000 и 2008 г. 12% от пациентките са имали BRCA мутации, което за пореден път потвърждава връзката между този "дефектен ген" и рака на гърдата. Приблизително 30 до 60 % от носителите на BRCA1 или BRCA2  развиват рак на гърдата през живота си, в сравнение с около 12-те процента от жените в общата популация.

След като жените са проследени в продължение на десет години, учените установяват, че 651 от общо 678-те от смъртните случаи се дължат на рак на гърдата. Най-важното е, че няма разлика в общата преживяемост след две, пет или десет години след поставянето на диагнозата за жени с и без BRCA мутации. Всъщност, тези с BRCA мутациите, имат малко по-високи стойности на оцеляване за първите две години след диагнозата, в случая на пациенти с тройно негативен рак на гърдата.

Около една трета от жените с мутации BRCA са имали двойна мастектомия за отстраняване на двете гърди, след като са диагностицирани с рак, същата операция, през която преминава и Джоли. Тази операция не подобрява шансовете им за оцеляване след 10 години, според констатациите.

Тези резултати са облечение за много млади жени, наскоро диагностицирани с рак на гърдата, особено тези, които са носители на BRCA. Това означава, че имат време, за да помислят дали радикалната операция на гърдата е най-правилният избор за тях, като част от по-дългосрочна стратегия за намаляване на риска.

"Така че, докато жените се третират по подходящ начин и са в безопасност и няма нужда от бързане ... трябва да получат възможно най-много информация, за да не се чувстват притиснати да направят всичко наведнъж", заяви пред SMH Фран Бойл (Fran Boyle), професор на медицинска онкология в Университета в Сидни.

"Тази важна тема се нуждае от повече бъдещи изследвания дали превантивните хирургични мерки може да имат ефект върху преживяемостта след диагностицирането на рак на гърдата в ранна възраст", пише Питър Фашинг (Peter Fasching) от Университета Фридрих Александър, Германия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !