Географите в България се сдружават

"Някои жаби си знаят гьола, а някои гьолове си имат списъци със жаби" - доц. Дреновски

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 май 2015 в 18:14 4521 0

Кредит Наука OFFNews

Доцент Марин Русев - главен организатор на срещата.

Днес се състоя Първата работна среща на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР). Срещата ще продължи и утре в Конферентната зала на хотел Славянска беседа.

Малката зала едва побираше близо стотината ентусиазирани "войни на географското познание", както се изрази доц. Дерменджиева. Присъстваха учители по география от основни, математически, природоматематически и обикновени гимназии, както и преподаватели от висши учебни заведения - регионални координатори и секретари на АПГР от 27-те административни области на България.

"Някои жаби си знаят гьола, а някои гьолове си имат списъци със жаби" - заяви при представянето си доц. Дреновски, показвайки метафорично нуждата от това сдружение.

Инициаторите и най-вече председателят на АПГР, доцент Марин Русев, наречен шеговито от доц. Ал. Сарафов "Марин Миткалото" са извършили гигантска работа - обиколили са по два пъти всеки областен град, разпратили са близо 1500 покани за участие, на които са откликнали 856. Амбицията е до края на годината да обединят 1000 члена.

 АПГР е неправителствена организация, основана през месец май 2014 г.

В състава на Управителния съвет на организацията влизат: доц. Марин Русев – ръководител на катедра Регионална и политическа география в СУ „Св. Кл. Охридски", доц. д-р Иван Дреновски от катедра "География, екология и опазване на околната среда" в ЮЗУ, доц. Александър Сарафов от Географския факултет на СУ, доц. д-р Антон Филипов от катедра „Картография и Географски информационни системи“ при СУ, доц. д-р Румяна Вацева, Национален институт по геофизика, геодезия и география при БАН, проф. Атанас Дерменджиев -катедра "География" към университет "Св. св. Кирил и Методий", проф. д-р Стела Дерменджиева – ръководител на катедра „География и Методика на обучението по география“ в ШУ „Еп. Константин Преславски“и Ася Богоева - автор на учебници по география и регионален координатор за София.

Целта на организацията е повишаване на обществения престиж на географската наука и реализиране на нейния огромен приложен потенциал. Гореща тема е предстоящото приемане на нов Закон за предучилищното и училищното образование. Особено важен приоритет на АПГР са Европейските програми, касаещи не само образованието, но и туризма и стимулирането на устойчиво регионално развитие. Географите-регионалисти смятат, че участието на професионалисти с тяхната специалност ще издигне качеството на тези програми.

Планира се Национално общо събрание на АПГР през есента.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !