Геолози откриха следи от изчезнал континент в Източното Средиземноморие

Преди 34 милиона години Балканатолия съединява директно Азия със Западна Европа, което прави възможно пристигането на азиатски животни, които заменят древната местна фауна.

Ваня Милева Последна промяна на 22 февруари 2022 в 10:35 38579 0

Карта на Земята през епохата на еоцена. Кредит: Wikimedia Commons

Територията на днешна България е била част от изчезнал сега малък континент, Балканатолия, който преди около 50 милиона години е бил изолиран от съседните континенти и населен с екзотични животни, отличаващи се от тези в Европа и Азия.

В епохата на еоцена, между 55 и 34 милиона години, Западна Европа е била отделена от Централна Азия и животинският им свят силно се  е различавал. В Европа са се срещали вече изчезналите палеотериуми, а в Азия - много древни предци на бозайници, които съществуват и днес като гризаците и копитните.

Ключовите промени се случват преди около 34 милиона години, когато земната биосфера преживява поредното масово измиране - еоцен-олигоценското. Към края на тази епоха много примитивни европейски бозайници са заменени от пришълци от Азия. Фауната приема повече или по-малко съвременния си вид.

Palaeotherium (Палеотериум) - реконструкция. Кредит: Wikimedia Commons 

Пътят на животните към Западна Европа е трябвало да премине през изключително неблагоприятните северни райони и как точно азиатските бозайници са го изминали, не е много ясно. Може би те са преминали по дъното на сегашното Източно Средиземноморие, което по време на периода на еоцен-олигоценското измиране е оставал сухопътен мост и пряко е свързвал Близкия изток с Централна и Западна Европа.

Доказателствата за краткото съществуване на континента Балканатолия (Balkanatolia) е открит Алексис Лихт (Alexis Licht) и неговите колеги от френския национален център за научни изследвания (CNRS). Тяхната статия е публикувана в списание Earth-Science Reviews.

Кредит: Alexis Licht, Grégoire Métais, CNRS

Учените преглеждат много вкаменелости от съответния период, открити на Балканите и турския Анадол, проследявайки промените в местната фауна. Тази палеогеографска реконструкция разкрива сложната история на региона, преживял поредица от потъвания под вода и нови издигания с временното образуване на малък континент.

Преди около 50 милиона години този континент е бил изолиран от съседните и населен с екзотични животни, отличаващи се от тези в Европа и Азия. Но след това захлаждането, ръстът на полярните ледени шапки и понижаването на морското ниво освобождават нови площи суща и Балканатолия съединява сегашния Близкия изток директно с Централна и Западна Европа.

Съдейки по останките, именно по този мост азиатски животни, включително гризачи и копитни, може да са проникнали в Европа. Датировките показват, че този процес започва преди еоцено-олигоценското измиране, което само завърша изместването на европейските ендемити от пришълците от Азия.

Справка: Balkanatolia: The insular mammalian biogeographic province that partly paved the way to the Grande Coupure
Alexis Licht et al., Earth-Science Reviews
Volume 226, March 2022, 103929, https://doi.org/10.1016/j.earscirev.2022.103929

Източник: A Forgotten Continent From 40 Million Years Ago May Have Just Been Rediscovered, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !