Геолозите откриха три нови уранови минерала

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 февруари 2017 в 11:31 7277 0

Кредит Travis Olds

Ураниловите минерали имат различни ярки цветове, когато богатата на уран руда взаимодейства с въздуха и водата, за да образуват налепи като този леезит.

Екип от геолози откриха три нови минерала - леезит (leesite), леосилардит (leószilárdite )и редканьонит (redcanyonite) - в стените на стари уранови мини в южната част на щата Юта, съобщи sci-news.com.

Новите минерали са описани в списание Mineralogical Magazine.

Минералите леезит, леосилардит и редканьонит може да се каже, че представляват уранова ръжда и са далече от стереотипа на светещия зелен уран.

Тези три жълти минерала са открити от Травис Олдс (Travis Olds), от Университета Нотр Дам (Notre Dame University), Оуен Милс (Owen Mills), директор на Лабораторията на приложен химически и морфологичен анализ към Техническия университет на Мичиган и Шон Карлсон (Shawn Carlson), независим геолог.

"Единственият начин да се разбере по-добре химията на урана е да се излезе и да се намерят нови минерали - и да се опишат тяхната топология и структури", заяви Олдс.

"Те ни помагат да научим много за това как уранът може да се разпространи в околната среда."

Въпреки че е малък и едва видим с невъоръжено око, леезитът се образува на ярки жълти агрегати струпани остриета или изкрящи игли до един милиметър дължина. Този минерал се среща със съпътстващи минерали, най-вече гипс.

Разположението на атомите в леезита - редуващи се пластове на уран и оксидни слоеве, и калий - е това, което го отличава и определя като нов минерал.

Кристалите на леосилардита са дълги само няколко милиметра. Снимка: Travis Olds


Леосилардитът (Leószilárdite) е бледожълт карбонат, образуван от взаимодействието на урановата руда с въздуха и също е разтворим във вода. Неговата най-отличителна черта са острите кристали.

Редканьонит. Снимка: Travis Olds

Редканьонитът (Redcanyonite) е кръстен на областта, в която са намерени тези редки минерали.

Цветовете на този минерал варира от оранжев до червено-оранжев цвят, което идва от - мангана и амония в неговата структура - и като сулфат, не е разтворим във вода, за разлика леосилардита.

Редканьонитът е един от най-редките известни уранилови минерали, защото може да расте само при строги условия - достъп до манганови йони , които са основната движеща сила за образуването му, но също така може да се образува само в органично богати слоеве на йони на амоняка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !