Гигантска 20-метрова мегавълна е измерена край Антарктида

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 май 2017 в 11:32 19698 0

Кредит Warren Keelan Photography

Чудовищна 20-метрова вълна е измерена миналия уикенд след изключително силна буря в Южния океан, обкръжаващ Антарктида, съобщи weather.com.

"Това е една от най-големите вълни, регистрирани в южното полукълбо", заяви океанографът д-р Том Дюрант (Tom Durrant), старши сътрудник в MetOcean Solutions.

Вълната е измерена на около 650 км южно от Нова Зеландия от сигнална закотвена шамандура след преминаването на силен студен фронт, който се движи от север през Нова Зеландия в южната част на Тихия океан.

Местоположение на новия буй южно от Нова Зеландия.  (MetOcean)

"Това е най-южната шамандура за отчитане на вълните в света, закотвена в открития океан" - отбелязва Дюрант пред DailyMail.

И не само, че е оцеляла при тези големи вълни, но и прави подробни записи на екстремните състояния на морето в Южния океан, регион рядко наблюдаван от инструменти на място.

По време на суровата зима вълните в Южния океан са огромни, с височината средно над 5 метра и редовно над 10 метра. Отделни вълни могат да се удвоят този размер.

Отблокираните ветрове от юг и запад спомогнаха да се формират тези огромни вълни зад студения фронт. 



Височина на вълната, измерена от шамандурата: 19,4 метра . Времето съответства на средата на 20-ти май 2017 г. в Нова Зеландия. (MetOcean)

Най-силните океански бури, урагани често се появяват през зимата около полюсите на Земята. В северната част на Тихи и Атлантически океан, вълните са по-умерени заради преобладаващата суша в района, за разлика от открития океан, който обгражда Антарктида.

Официално най-голямата вълна в света продължава да бъде 19.5-метровата планина от вода, измерена в най-северната част на Атлантическия между Исландия и Великобритания през февруари 2013 г. 

Това измерване е определено по "значима височина на вълната" като средната височина на най-високата една трета от вълните. Вълните южно от Нова Зеландия, измерени през уикенда се оценяват на 11.5 метра по този показател. Тези данни бяха потвърдени в петък от показанията на висотомер от орбитален спътник.

Шамандурата започна работа през февруари. Вероятно ще бъдат пряко измерени и по-големи вълни от тази шамандура тъй като южното полукълбо навлиза в зимните месеци и бурите ще стават все по-чести.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !