Гигантска костенурка от епохата на динозаврите е била дълга почти 4 метра

Leviathanochelys aenigmatica, живяла преди 72,1-83,6 млн. години, е една от най-големите морски костенурки, откривани някога

Ваня Милева Последна промяна на 18 ноември 2022 в 08:07 3318 0

Илюстрация на художник на Leviathanochelys aenigmatica. Кредит: ICRA_Arts

Древен вид костенурка, чиито останки са открити в Испания, е най-голямата морска костенурка, откривана някога в Европа.

Костенурката, наречена Leviathanochelys aenigmatica, е била дълга до 3,74 м. Тя е живяла някъде между 72,1 и 83,6 милиона години, приблизително по същото време като динозаври като Велосираптор.

Фрагменти от вкаменелостта са открити за първи път от турист през 2016 г. в Кол де Нарго, село в област Каталуния. Останките са изкопани и събрани от служителите на местното правителство и музея.

През 2021 г. Анхел Лужан (Àngel Luján) от Автономния университет на Барселона и колегите му провеждат още разкопки в района и откриват, че вкаменелостта всъщност принадлежи на нов вид костенурка. По време на тези разкопки екипът осъзнава, че тазът на костенурката с ширина 90 см има две костни издутини в предната си част, за разлика от всички други описани досега тазове на костенурки.

Костенурката е втората по големина морска костенурка, откривана някога, и най-голямата, откривана в Европа.

Най-голямата морска костенурка, откривана някога, Archelon, е намерена в Северна Америка и дължината на тялото ѝ се оценява на 4,6 метра.

Сравнение на размера на три костенурки и човек. Кредит: http://www.prehistoric-wildlife.com/species/a/archelon.html 

"Нашето откритие също така показва, че гигантските морски костенурки са еволюирали няколко пъти в различни семейства", разказва Лужан.

Костенурката вероятно е имала диета, подобна на тази на другите морски костенурки, като например морски гъби, водорасли и риба, обяснява изследователят.

Не е ясно защо точно тези костенурки са станали толкова големи, но Мартин Зандер (Martin Sander) от Университета в Бон, Германия, предполага, че гигантските мъжки костенурки може да са имали по-добър репродуктивен успех. "Вероятно гигантските костенурки са се разпространявали по целия свят, както днес кожестите костенурки", разказва Зандер.

Скелет на Архелон. Кредит: Wikimedia Commons

Лужан заявява, че очаква да има още много открития на древни гигантски костенурки в Европа. Той отбелязва, че в страни като Италия и Чехия има много фрагментарни останки от такива костенурки, но те не са толкова непокътнати, колкото откритата от екипа му костенурка.

"Ние сме оптимисти и вярваме, че е възможно да открием още видове гигантски костенурки в Европа", посочва Лужан.

Откритието подсказва и възможността за намиране на още гигантски костенурки в Северна Африка.

"Южна Европа и Северна Африка са имали обща фауна, както морска, така и сухоземна, по време на късната креда, между 80 и 66 милиона години", добавя Лужан. "Поради това не би било изненадващо да открием нови гигантски морски костенурки в тези региони."

Справка: Castillo-Visa, O., Luján, À.H., Galobart, À. et al. A gigantic bizarre marine turtle (Testudines: Chelonioidea) from the Middle Campanian (Late Cretaceous) of South-western Europe. Sci Rep 12, 18322 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-22619-w

Източник: Gigantic turtle from the dinosaur era was almost 4 metres long, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !