Гигантски фосил на дърво в Перу разкрива неочаквани тайни за далечното минало на региона

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 септември 2020 в 10:25 9949 0

Кредит Carlos Jaramillo/C. Martinez et al. Science advances 2020

Учени откриват гигантски фосил на дърво в Централното плато на Андите в Перу и 10-милионната му история разкрива картина за древния климат, значително по-различна от познатото досега. Изследването на уникалната вкаменелост е публикувано в Science Advances.

По времето, когато дървото умира, малко след средата на неогена, климатът в Южна Америка е значително по-влажен, отколкото се е смятало досега, основавайки се на информацията, разкрита от фосила.

Учените обясняват, че той доказва значението на растителните вкаменелости в изучаването на климата на планетата ни в миналото и може да ни донесе идея за възможните изменения в бъдещето.

"Това дърво и стотици фосили на дървета, листа и полени, които събрахме при експедицията, разкриват, че когато тези растения са били живи, екосистемата е била по-влажна - дори по-влажна от предполаганите климатични модели на миналото", разказва палеоботаникът Камила Мартинес (Camila Martinez) от Института за тропически изследвания Смитсониън в (Smithsonian Tropical Research Institute STRI) в Панама. "Вероятно няма сравнима съвременна екосистема, защото температурите са били по-високи, когато тези фосили са били отложени преди 10 милиона години".

В хода на тези 10 милиона години са настъпили значителни промени, така че районът се превръща от влажна зона с разнообразна екосистема в много по-сух и беден, какъвто е днес, включително и заради промяна на надморскатата височина от около 2 000 до 4 000 метра, заради издигането на Андите.

A) Геологическа карта на басейна Дескансо-Яури, от където са взети пробите (B) Стратиграфска колона от формацията Ел Дескансо (C) Снимки на някои от макро и микрофосилите, събрани за това изследване. Отгоре надолу: Фосил на ствол на дърво с дължина 7 метра, анатомия на растение (скала 1 мм), листо от Ribes sp. (скала 10 мм) и полен от Podocarpus sp. (скала 10 μм). Кредит: Първи и втори ред C. Martínez, Cornell University and Smithsonian Tropical Research Institute (STRI); трети ред: A. Aliaga, Museo de Historia Natural de Lima; четвърти ред: J. E. Moreno, STRI, C. Martinez et al. Science advances 2020

Открити преди растителни фосили на 5 милиона години предполагат, че основната част от тези промени вече са се били осъществили до това време. Във вкаменелостите се откриват треви, папрати и храсти, принадлежали на екосистема, по-скоро подобна на съвременната, отколкото на такава, подходяща за растежа на огромни дървета. 

В мащаба на историята на Земята, тези 5 милиона години са кратко време, в което са осъществени бързи промени, предизвикани от движението на литосферата под Южна Америка в продължение на милиони години.

"Фосилните записи от региона ни казват две неща: надморската височина и растителността са се променили драматично за относително кратък период от време, което подкрепя хипотезата, че тектонското издигане на региона се е случило с бързи темпове", разказва палеоботаникът Карлос Харамило (Carlos Jaramillo) от STRI.

Не е напълно ясно как случващите се в момента промени на климата ще повлияят на Централното плато на Андите или още Алтиплано и близкия Амазонски басейн в идните години, заради редица допълнителни фактори, които могат да изиграят роля. Но новите открития предполагат, че поне в древното минало, промяната в климата и надморската височина са се случили паралелно.

Идеята, че тектонското повдигане е помогнало за по-малко дъждове и изсушаването на региона, е почти противоположна на заключенията от предишни изследвания. Въпреки това липсата на единодушие между учените коже да помогне за повторно преглеждане и изчистване на възможни грешки в миналите изчисления.

"В края този век промените в температурата и концентрациите на атмосферния въглерод ще се доближат отново до условията преди 10 милиона години", смята Мартинес. "Разбирането на несъответствията между климатичните модели и данните, основани на фосилните записи, ще ни помогне да изясним кои са движещите сили, контролиращи климата в Алтиплано в момента и после климата из южноамериканския континент. "

Източник: Science alert - Giant 10-Million-Year-Old Fossil Tree in Peru Reveals Surprises About Ancient Past

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !